2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hans Hedrich azt szeretné, ha eljárást indítanának azok ellen, akik a miccs-ügyben gyűlöletet szítottak

2017. szeptember 08. 16:40, utolsó frissítés: 16:52

A székelyudvarhelyi Kauflandnál történt incidens miatt, illetve az ennek következtében lefolyó megnyilvánulások, valamint manipulált médiatartalmak lehozása miatt büntetőjogi eljárás kezdeményezését, továbbá polgári vagy jogi személyek elleni fegyelmi eljárás indítását kéri a környezetvédelmi aktivizmusáról híres Hans Hedrich, a Neuer Weg alapítvány alelnöke, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságtól, a Hargita Megyei Ügyészségtől, a Székelyudvarhelyi Bíróságtól, az Országos Audiovizuális Tanácstól és a további ellenőrző hatóságoktól.

Elsőként a film készítőjének felelősségre vonása lenne a megfelelő lépés a rendőrség és a titkosszolgálat részéről az alelnök szerint. Az illető személyazonossága lenyomozható lenne a térfigyelő kamerák által rögzített felvételből, és ha ő nem is felismerhető, akkor az autója rendszámából kideríthető lenne. Második lépésként a B1 csatorna műsorvezetője, Radu Banciu ellen is eljárás indulhatna a műsorában tett nyilatkozata miatt, amiben illetlen és sértő szavakkal illeti a székelyudvarhelyi közösséget, illetve az erdélyi összmagyarságot - olvasható Hedrich szövegében.

Andrei Jean- Adrian, Hargita megyei prefektus nyilatkozatában is akad kivetnivaló, hiszen állítása szerint nem provokáció történt, hanem egy román nemzetiségű emberrel szemben történt diszkriminatív megnyilvánulás. A Fogyasztóvédelmi Hivatal igazgatója is negatívan lépett fel és nyilatkozott a székelyudvarhelyi miccs-ügyben, ezért az ő állításainak a számonkérésére is sok kellene kerüljön Hedrich szerint. További médiaintézmények ellen irányuló pereket is sürget, akik szerinte hamisan tájékoztatták a nézőket, illetve manipulatívan és diszkriminatívan léptek fel ezen ügyeben. Ilyen médiaplatformok például az Antena 3, a Romania TV, az Adevarul.ro, illetve az Ardeleannews.ro portálok.

Az aktivista szerint a videó készítője szándékosan gerjesztett etnikai hovatartozáson alapuló gyűlöletet, kihasználva a már így is fennálló előítéletes állapotot, ez pedig a törvények értelmében büntetendő. Továbbá a fenti magán- és jogi személyek nyilatkozatuk révén feszültséget keltettek a Romániában élő etnikumok között és erősítették a már így is fennálló feszültségeket.

"A fent említett jelenségek, nemhogy segítenék, hanem inkább hátráltatják az országot, elmélyítik az etnikai feszültséget, gyűlöletet szítanak és a tolerancia minden lehetséges formáját kipusztítják, valamint elősegítik a korrupciót és a bűnözést - írja Hans Hedrich.

Felkéri az érintett hatóságokat, hogy az egyenlő bánásmód elvén igyekezzenek cselekedni, illetve a továbbiakban olyan döntéseket hozni, amely az európai értékeket és az ország stabilitását segíti elő - tette hozzá. (neuerweg.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS