2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ tiltakozik Ukrajna új oktatási törvénye ellen

2017. szeptember 09. 11:07, utolsó frissítés: 16:20

Kisebbségellenes és az európai értékeknek mond ellent Ukrajna kedden elfogadott új oktatási törvénye, emiatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elítéli az ukrán parlament döntését, teljes mértékben szolidáris a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösséggel, nyilatkozta Kelemen Hunor az RMDSZ közleményében.

"Elfogadhatatlannak tartjuk az anyanyelven történő oktatás óvoda és általános iskola szintjére való korlátozását, a kizárólagosságra törekevő, a kisebbségi közösségeknek választási lehetőséget nem biztosító szándékot" - áll a közleményben.

Kelemen szerint egyértelmű jogtiprás a tervezet, amely csak arra hivatott, hogy ellehetetlenítse a többség-kisebbség párbeszédét. "Mi, kisebbségben élő magyarok államalkotó tényezőkként, értékalkotó polgárokként akarunk élni abban az országban, ahol születtünk, amelynek tagjai vagyunk. Törekvéseinket sosem más ellenében határoztuk meg, hanem a békés együttélés, a fennmaradás és gyarapodás jegyében. Ezután sem kívánunk másként cselekedni." - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Továbbá kijelentette, hogy a határon túli magyar érdekvédelmi szervezetekkel közösen arra kérik az ukrán államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt, ne mondjon igent az ukrán parlament asszimilációs törekvésére. Erre azért van szükség Kelemen szernt, mert súlyos és beláthatatlan következményekkel járna, amennyiben a középiskolai és felsőoktatás nyelvét egyenértékűvé tennék az ukránnal. (rmdsz közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS