2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a tanügyi törvényt nem szabad puzzle-ként kezelni

2017. szeptember 11. 11:54, utolsó frissítés: 13:39

A tanügyi törvényt nem szabad többé puzzle-ként kezelni, amelynek elemei folyamatosan változnak - hangsúlyozta hétfőn Klaus Johannis államfő, hozzátéve, hogy "egyeseket" váratlanul ért a tanévkezdés.

"Sok olyan tanuló van Romániában, akik tankönyvek nélkül kezdik a tanévet, vagy olyan épületekben, amelyek a legelemibb követelményeknek sem tesznek eleget" - fogalmazott az elnök a fővárosi Gheorghe Şincai Főgimnázium tanévnyitó ünnepségén mondott beszédében. (agerpres)

Frissítés: Klaus Johannis államfő bírálta a romániai közoktatás folyamatos átszervezését, a döntéshozók állandó kapkodását, és diákközpontú, kiszámítható oktatási rendszert sürgetett a 2017-2018-as tanév hétfői megnyitóján.

Az elnök a bukaresti Gheorghe Sincai Főgimnázium ünnepségén továbbá rámutatott, hogy nem minden tanulóra várnak olyan körülmények, mint a fővárosi elitiskolában, sok diák tankönyvek nélkül, oktatásra alkalmatlan épületben kezdi a tanévet, az iskolakezdés mégis évről évre meglepetésként éri a hatóságokat, amelyek minden hiányosságért rendre a korábbi kormányokat teszik felelőssé.

"Romániában 2017-ben a csodatevő megoldást olyan idejétmúlt módszerek felélesztése jelenti, mint az egységes tankönyv bevezetése vagy a döntéshozás központosítása minden helyi szintű nehézségre. A szülőket és diákokat néhány évente, újabban pedig még sűrűbben a közoktatási rendszer átfogó átszervezésének teszik ki, jelentősen korlátozva a gyerekek tanulmányainak tervezhetőségét" - részletezte Johannis.

Felidézte, hogy idén nyáron három olyan törvénytervezetet küldött vissza megfontolásra a parlamentnek, amelyek az "amúgy is nehézkes és átláthatatlan" oktatási jogszabályokat módosítanák.

"Az oktatási kerettörvény nem lehet többé kirakósjáték, amelynek a darabjai állandóan változnak, mert így elveszíti egységes jellegét" - jelentette ki az elnök.

Bár Románia hivatalosan már fél évszázada "kipipálta" az írástudatlanság felszámolását, a diákok jelentős része ma is funkcionális analfabétaként fejezi be az iskolát, vagyis tud ugyan olvasni, de nem érti az elolvasott szöveg jelentését. Romániában az iskolaelhagyás riasztó szintre növekedett az utóbbi években, amit "nem engedhet meg magának a társadalom" - figyelmeztetett az elnök.

Johannis szerint ahhoz, hogy teljesülhessen elnöki mandátumának egyik fontos célkitűzése, a Tanult Románia címmel meghirdetett stratégia életbe léptetése, a közoktatás reformjának kidolgozását azokra kell bízni, akiket közvetlenül érint. Ennek érdekében az elnöki hivatal a tanárok, szülők, diákok, közoktatási szakértők és a vállalkozói szféra bevonásával alakított munkacsoportokat.

Hétfőn mintegy 2,3 millió óvodás és iskolás kezdte meg a tanévet, közöttük 140 ezerre tehető azok száma, akik magyar tannyelvű osztályokba járnak. Romániában 15 ezer pedagógus tanít magyarul 2400 közoktatási intézmény mintegy háromezer oktatási helyszínén. A romániai magyarság önálló iskoláinak száma négyszázra tehető, a többi magyar tannyelvű osztály vegyes iskolák keretében, tagozatként működik - nyilatkozata Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS