2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyílt levélben fordul az LMBTQ Erdély az RMDSZ-hez

2017. szeptember 12. 11:56, utolsó frissítés: 15:26

Az LMBTQ Erdélyben csoport nyílt levélben fordult az RMDSZ-hez, annak érdekében, hogy ne támogassák és ne szavazzák meg azt alkotmánymódosítási kezdeményezést, ami a család fogalmát mint egy férfi és nő, valamint a gyerekek kapcsolataként határozza meg.

A Romániai Alkotmány 48-as cikkelye a következőre alakulhat át, abban az esetben, ha többségi szavazás során elfogadják a módosításokat: „A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”

Ez a módosítást, nem csak az azonos nemű párokat fosztaná meg attól, hogy családként élhessenek együtt, hanem egyben az egyedülálló szülök sem mondhatják majd el magukról, hogy ők egy család, továbbá nem beszélve a család tágabb fogalmáról, ami nem csak a közvetlen szülőket hanem nagyszülőket, unokatestvéreket is magában foglalja.

Ezen módosítás további kirekesztést jelentene azok számára is, akik nem tartják fontosnak a házasságkötés intézményesített formáját, hanem mint élettársak élnek együtt. Felmérések alapján, jelenleg 800 000 személy él élettársa kapcsolatban, akik úgy e törvény módosítás esetén- nem mondhatják családnak magukat.

Ezen lépés megtétele, nagy hátralépést jelentene egész Romániára nézve, hiszen nem csak az egy helyben topogásra hanem a szexuális kisebbséghez tartozó személyek jogainak a megvonásának és megvédésének semmibe vételére utalna.

Nyugati országokban törvények védik a meleg kisebbségi jogokat, míg itthon még csak legalább az élettársi kapcsolat sem engedélyezett, megjegyzendő, hogy Magyarországon is engedélyezett az efféle kapcsolat törvényesítése 2009-től.

Továbbá a nyílt levél arra is kitér, hogy amint azt már tudjuk, de azért mégis felhívják rá a figyelmet, a homoszexualitás nem választás kérdése, nem az éppen aktuális társadalmi „divatról” szól, hanem ennek biológiai okai vannak. Nem betegség, ami gyógyítható, nem olyan jelenség, ami kirekesztést és jogmegvonást kellene maga után vonjon.

Az LMBTQ csoport felkéri az RMDSZ-t, hogy amennyiben minden magyar számít – elmondásuk szerint-, akkor álljon ki mellettük és ne szavazza meg az alkotmánymódosító törvénytervezetet, ami által az utolsó reményt is elveszi nem csak meleg embertársainktól, hanem az élettárasi vagy egyedülálló szülőként élő anyáktól, apáktól, hogy családnak mondhassák magukat. (LMBTQ Erdély/Facebook)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS