2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizonyíték került elő arról, hogy a kormány támogatta a bányászjárást

2017. szeptember 13. 15:41, utolsó frissítés: 15:46

Egy, a Honvédelmi Minisztérium által titkosított irat került nemrég a PressOne.ro birtokába, amely bizonyítja, hogy az 1990. június 13-15. közötti bányászjárást maga a hadsereg segítette a kormány megbízásából.

1990. június 18-án Ioniţă Botoș, a hadsereg főparancsnoka megkérte Vasile Ionel tábornokot, a honvédelmi miniszter helyettesét, hogy hagyja jóvá az élelmiszer- és higiéniai termékek mennyiségének növelését azok számára, akik részt vettek az 1990. június 14-17-én a rend- és nyugalom helyreállításában.

Ezzel egy időben az is kiderült, hogy a Nemzetvédelmi Minisztérium közpénzekből biztosította a Zsil-völgyből érkező bányászok utazását, emellett pedig húskonzerveket, kolbászt, szalonnát, vajat, tojást, kekszet és egyéb ételeket is kaptak a minisztériumtól. A Nemzetvédelmi Minisztérium továbbá csizmát, nadrágot és harisnyát, valamint személyes higiéniai termékeket is a rendelkezésükre bocsátott. A minisztériumnak összesen 866 000 lejt költött a bányászok támogatására, ez az összeg ma 670 000 eurónak felelne meg.

A titkosított dokumentumok alapján az 1990. június 14-19-én kapott rendelkezések szerint a honvédelmi miniszter biztosította a rendfenntartást és a nyugalom helyreállításában részt vevő "civil erők" élelmezését a fővárosban.

A dokumentum aláírója a hadsereg parancsnoka, Ionita Botos volt, aki egyébként Ilie Botoş tábornok nagybátyja. Ő 2003 és 2006 között Románia főügyésze, jelenleg a hadsereg Általános Hírszerzési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója. A címzettje Vasile Ionel tábornok, nemzetvédelmi miniszterelnök-helyettes volt.

Néhány nappal a forradalom után Vasile Ionelt nevezték ki a hadsereg vezérkari főnökének, majd védelmi miniszterhelyettesnek. 1991. május 1-jén maga Ion Iliescu nevezte ki az elnöki hivatal vezetőjévé.

A forrásokból az is kiderült, hogy ezen rendelkezéseket a kormány hagyta jóvá, melynek akkori vezetője Petre Roman volt. Vezetése alatt, a kisebb pártokkal való egyesülés után az FSN-t átnevezték Demokra Pártnak - a korábbi PDL elődje lett, amely 2014-ben összeolvadt a PNL-vel.

A hivatalos adatok szerint 1990. június 13. és 15. között a bányászok hét embert öltek meg, 700-at megsebesítettek és közel 35.000 személyt bántalmaztak. (pressone.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS