2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Embercsempészet gyanújával tartóztattak le három külföldi állampolgárt

2017. szeptember 18. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Embercsempészet gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a három külföldi állampolgárt, akik a hatóságok szerint a Fekete-tengeren keresztül a román vizek közelébe juttatták a múlt héten a román parti őrség által bevontatott, több mint 150 iraki és iráni bevándorlót szállító halászhajót.

A konstancai táblabíróság előző napi döntéséről hétfőn számolt be a határrendészet, amely szerint a viharba került és a román hatóságok által kimentett RUYA 1 nevű hajót egy iráni állampolgár vezette, egy török és egy iraki társa segítségével. Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése gyanújával indult büntetőeljárás.

A bevándorlási hivatal hétfői közleménye szerint a migránshajó utasai közül 49-en kértek nemzetközi védelmet a román hatóságoktól, azt a 102 illegális bevándorlót, akik ezt nem igényelték, őrizetbe vették és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat. A menedékkérőket a hivatal nyílt befogadó központjaiban helyezték el, míg a kitoloncolásra váró bevándorlók közül 61-en kerültek a bevándorlási hatóság zárt elhelyezési központjaiba, 41-ről pedig a közleménye szerint nem kormányzati szervek gondoskodnak.

A migránsokkal három felügyelet nélküli kiskorú is érkezett. Őket a gyermekvédelmi hatóságok vették át, amíg sikerül életkorukat kideríteni, és tisztázódik jogi helyzetük.

Az utóbbi időben heti rendszerességgel érkeznek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. Carmen Dan belügyminiszter szerint a román parti őrség által az utóbbi egy hónapban elfogott vízi járműveken mintegy félezer migráns érkezett az országba.

Az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS