2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kártérítést ígért a kormány a vihar okozta károk helyreállítására

2017. szeptember 19. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Az ország nyugati részét sújtó vasárnapi ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült az azóta eltelt 48 órában helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban továbbra sincs villanyáram - derült ki a regionális energiaszolgáltató keddi közleményéből.

Országszerte nyolc halálos áldozata és 137 sebesültje volt a viharnak, amely vasárnap délután söpört végig a bánsági és az erdélyi megyéken. A sérültek közül többen továbbra is kórházi ápolásra szorulnak. 11 sérültet a temesvári, ötöt a besztercei, kettőt a bethleni kórházakban kezelnek. Közülük annak a temesvári idegsebészet intenzív osztályán ápolt 11 éves kislánynak a legsúlyosabb az állapota, akinek egy háztetőről lerepült cserép okozott súlyos fejsérülést.

A vasárnapi vihar a magyar határ felé vezető A1-es autópálya Lugos-Temesvár-Arad közötti szakaszán több mint 700 jelzőtáblát és több kilométernyi szalagkorlátot kidöntött, ezek helyreállítási munkálatai miatt sokhelyütt forgalomkorlátozásra kell számítani.

Mihai Tudose kormányfő, aki több miniszterrel együtt a hétfő délutáni válságstáb ülésére érkezett Temesvárra, kedden is a bánsági városban maradt, hogy a helyi hatóságokkal közösen előkészítsék a kormányzati gyorssegélyekről szóló első határozatokat. Az ítéletidő okozta anyagi károkról nem készült még országos összesítés, de Tudose szerint a szerdai kormányülésen a viharban megsérült 16 Temes megyei iskola és két kórház helyreállítására kiutalnak 1,9 millió lejt.

A miniszterelnök szerint a magánszemélyek is kapnak kártérítést, a Temes megyei prefektus első összesítése alapján ennek keretösszegét 100 ezer lejre becsülte a kormányfő. Tudose hozzátette, hogy a kormány természetesen nemcsak Temes megyének, hanem a vihar által sújtott valamennyi térségnek segítséget nyújt.

Temesvár ellenzéki polgármestere, Nicolae Robu szerint az óránként százhúsz kilométeres sebességet is elérő szél a kormányfő által említettnél nagyságrendileg nagyobb anyagi károkat okozott a városban, szerinte csak a 3500 ledöntött fa pótlására legalább 3,5 millió lejre lesz szükség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS