2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Romániai Bírák Egyesülete szerint Kövesi megpróbálta befolyásolni az Igazságszolgáltatási Felügyelet munkáját

2017. szeptember 21. 15:21, utolsó frissítés: 15:32

A Romániai Bírák Egyesülete (AMR) és a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) azt kérte csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM), hogy lépjen fel az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében a Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze által kifejtett feltételezett nyomásgyakorlás miatt.

Az UNJR és az AMR vezetősége által aláírt közlemény szerint Laura Codruţa Kövesi megpróbált nyomást gyakorolni Mihaela Focică vizsgáló ügyészre, akinek feladata a DNA ügyészek esetleges fegyelmi kihágásainak kivizsgálása.

„A kérés annak kapcsán fogalmazódott meg, hogy közzétettek egy hangfelvételt, amelyben Mihaela Focică vizsgáló ügyész a Gheorghe Stannal, az Igazságszolgáltatási Felügyelet helyettes vezetőjével folytatott párbeszédben elismeri, hogy Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze, nyomást próbált gyakorolni rá három DNA ügyész ügyében, akiknek esetleges fegyelmi kihágásait vizsgálta” - mutat rá az idézett dokumentum.

„Hogyha a felvételben elhangzó vádak beigazolódnak, akkor ezek az igazságszolgáltatás függetlenségének súlyos megsértését jelentik azáltal, hogy a DNA főügyésze megpróbálta befolyásolni az Igazságszolgáltatási Felügyelet munkáját” - írja az UNJR és AMR által a CSM-nek címzett levélben.

Az aláírók követelik a helyzet kivizsgálását, valamint az érintett felek meghallgatását a CSM nyilvános ülésén, illetve azt, hogy a CSM készítsen jelentést az ügyről, amelyben tisztázza a felvételen hallható összes részletet.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS