2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét a belügyminiszterhez fordult Magyar Lóránd a határátkelők miatt

2017. szeptember 21. 15:27, utolsó frissítés: 15:51

„Februártól a román−magyar határszakaszon ideiglenes jelleggel tíz határátkelő működött, amelyből kettőt állandósítanának a közel jövőben. Tekintettel arra, hogy Szatmár megyében három ideiglenes átkelő pont létezik a belügyminiszterhez intézett hivatalos kérdésemben arról érdeklődtem, mikortól várható az átkelők működésének állandósítása, illetve hogy a két új határátkelő közül hány lesz Szatmár megyében” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei törvényhozója azt követően, hogy a szaktárcához intézett kérdését iktatta a parlamentben.

„Februárban örömmel üdvözöltük a Szaniszló–Ömböly, Szárazberek–Garbolc és Nagypeleske –Zajta közötti átkelők megnyitását, hiszen ez a határ mindkét oldalán, a történelmi Szatmárban élők közül több mint 40 ezer ember számára jelentett könnyebbséget, segítette a rokoni, baráti, gazdasági kapcsolattartást, átlagosan 120 km–el csökkentette a távolságokat és 17, eddig többé-kevésbé elzárt településnek és zsáktelepülésnek biztosított nyitást úgymond a világ felé” − mondta a képviselő.

Az RMDSZ közlemény alapján, Magyar Lóránd kifejtette, mindezek mellett a három ideiglenes Szatmár megyei átkelő reális alternatíva is, a két állandó és nagy forgalmat bonyolító, Csanálos – Vállaj, de főleg Pete – Csengersima közötti átkelő túlzsúfoltságának csökkentésére, annál is inkább, mivel utóbbi egyrészt egész Észak-Románia és a Moldovai Köztársaság nyugatra, a schengeni övezetbe vezető kapuja, másrészt pedig a személyforgalom mellett jelentős teherforgalmat is bonyolít és nem egyszer előfordul, hogy a határ felé vezető országúton különböző okok miatt feltorlódott kamionsorok mellett a kiskocsikban utazók már-már balesetveszélyes körülmények között jutnak csak el az átkelő pontig.

„A petei átkelő tehermentesítése a legfőbb cél és tehermentesítés alatt azt értem, hogy az utazóknak ne kelljen félórákat, órákat sorban állniuk. Véleményem szerint legcélszerűbb a Nagypeleske - Zajta közötti átkelő állandósítása lenne, mivel az csak 11 km–re van a peteitől és ez a közelség biztosíték is egyben a tehermentesítés alternatívájára, hiszen Rozsály, majd Csengersima vagy Fehérgyarmat érintésével lehet feljutni a 49-es főútra, s onnan tovább az M3-asra” − magyarázta a Magyar. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS