2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bende Sándor: kiszámítható költségvetési tervre van szükségük a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteknek

2017. szeptember 21. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

„Tekintettel arra, hogy az idei év folyamán jelentősen csökkentették a szociális szolgáltatásokra szánt állami pénzkeretet, jelen pillanatban ott tartunk, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek komoly költségvetési problémákkal küszködnek. Elfogadhatatlan, hogy a gyermekvédelemre szánt pénzkeret még az idei költségvetés kiegészítése után is csak a tavaly kiutalt keret 90,07 százalékát kapta, és, hogy a fogyatékkal élőket gondozó szociális központoknak a 2016-ban kiutalt összegek 96,89 százaléka jutott. Ezen pénzalapokat nem aktualizálták, miközben a nyújtott szolgáltatások értéke jelentősen megnőtt, így ezek a szervezetek komoly pénzügyi problémákkal néznek szembe. Arról érdeklődtem a munkaügyi minisztertől, hogy mikor akarják ezeket a problémákat megoldani. A szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteink által végzett munka pótolhatatlan társadalmunk számára, és nem kezelheti őket mostohagyermekként egyik szaktárca sem” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy hivatalos kérdéssel fordult ezt ügyben a Munkaügyi Minisztériumhoz.

Bende Sándor továbbá rámutatott arra is, hogy a szolgáltatások értékének növekedése többek között az új bértörvény gyakorlatba ültetésének egyik eredménye, azonban amennyiben a szaktárca belátható időn belül nem oldja meg ezt a problémát ezek az intézmények képtelenek lesznek feladataik ellátására. - áll az RMDSZ közleményben.

„A Hargita megyei központ is komoly pénzügyi problémákkal küszködik, így a szegénysorú gyermekeknek iskolakezdéskor nem tudtak segítséget nyújtani. A szociális szolgáltatások csak akkor tudnak hatékonyan működni, ha egy hosszútávon kiszámítható költségvetési terv alapján dolgoznak” – hangsúlyozta Bende Sándor képviselő. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS