2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Winkler: A túlzott bürokrácia és központosítás megfojtja Romániát

2017. szeptember 21. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

Romániát megfojtja az a túlzott bürokrácia és központosítás, ami a kohéziós alapokból finanszírozott, európai uniós pályázati rendszert itthon körülveszi - jelentette ki csütörtökön dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Hogy Románia ennyire késlekedve és lassan hívja le a 2014-2020 költségvetési időszakban elérhető uniós alapokat, nemcsak az Európai Parlament Regionális fejlesztési bizottságának (REGI) tagjait tölti el aggodalommal, hanem az egész európai törvényhozást, annál is inkább, hogy 'valóságos háború' várható a 2020 utáni költségvetés kapcsán - mutatott rá a képviselő az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint.

'Brüsszelben elsősorban azoknak okoz Románia aggodalmat, akik a kohéziós politika fenntartása mellett vannak. Ugyanis az EU-ban már vannak olyan hangok, amelyek a Kohéziós Politika költségvetésének csökkentését vagy teljes felszámolását kérik annak következtében, hogy az EU büdzséje 7-8 százalékkal lesz kisebb a Brexit miatt. Románia gyenge teljesítménye az uniós alapok felhasználása terén épp azoknak a malmára hajtja a vizet, akik a kohéziós politika ellen vannak' - idézi a közlemény Winkler Gyulát.

Az EP-képviselő szerint a REGI Bizottság Kolozs megyei látogatása, amelyen póttagként ő is részt vett, kettős célt szolgált: elsősorban figyelmeztetni a hatóságokat, hogy mennyire gyenge az uniós alapok felhasználási szintje, másodsorban megérteni, hogy mi vezetett ehhez a rossz eredményhez.

'Az első következtetés, amit levontak, az, hogy a túlzott bürokrácia és központosítás megfojt bennünket. (...) Az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos bürokrácia 30 százaléka Brüsszelnek, 70 százaléka Bukarestnek köszönhető, erre hívta fel a figyelmet a romániai hatóságoknak Joachim Zeller kollégám, aki a REGI Bizottság küldöttségét vezette. Az Európai Parlamentben elfogadott Kohéziós Politikára vonatkozó törvénykezés 270 oldal, az Európai Bizottság szabályzata mintegy 2.000 oldal, míg a Bukarestben hozott szabályok 15.000 oldalt tesznek ki. (...) A látogatáson a polgármestereknek is felvetettük a bukaresti hatóságok túlzott központosításának problémáját, ők elmondták, hogy olyan is volt, hogy 5.000 oldalas dokumentációt állítottak össze egy-egy projektre, és gyakran megtörténik, hogy miután az Bukarestbe kerül, még ilyen-olyan pótlásokat kell elkészíteniük, mert valamelyik típusnyomtatványt nem töltöttek ki helyesen. Ezt a problémát például ki lehetne küszöbölni, ha elektronikusan kellene feltölteni a dokumentációt, és ha csökkentenék a különböző engedélyeket és egyéb fölösleges papírok számát' - magyarázta Winkler Gyula.

Szerinte Romániának minél hamarabb fel kell számolnia a bürokráciát és a centralizációt ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudja felhasználni a rendelkezésére álló európai uniós alapokat. 'A pénznek helyi szintre kell eljutnia, mert a közösségek fejlesztési igényeit legjobban helyi szinten, a megyei és helyi önkormányzatok ismerik' - emelte ki Winkler Gyula.

Az EP-képviselő elmondta, hogy Romániának csak most augusztusban sikerült akkreditáltatnia az utolsó három irányító hatóságot és a Bizottsággal megkötött Partnerségi egyezményben szereplő 36 előzetes feltételből öt esetében is elmaradása van, pont a legfontosabb területeken: közlekedés, közbeszerzés, innováció és kutatás, hulladékgazdálkodás, közigazgatás.

'A 2007-2013 közötti költségvetési időszakban a Románia rendelkezésére álló uniós források 90 százalékát nagy nehezen sikerült felhasználni. Kétmilliárd eurót vesztettünk a közlekedési és környezetvédelmi programokkal, mindkettő a legcentralizáltabb ágazati operatív programok között volt Romániában. Most nagyon rosszul állunk. A költségvetési időszak felénél a rendelkezésünkre álló 23 milliárd eurós alapnak alig 8 százalékát használtuk fel. Valamivel jobban állunk a leszerződött pályázatokkal, a rendelkezésre álló alapok 20 százalékát leszerződték, ez 4,5 milliárd eurót jelent, de ez még mindig nagyon kevés' - hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

Rámutatott: hogyha ez továbbra is így halad, Romániának és az országot képviselő európai parlamenti képviselőknek nehéz lesz fenntartani az EU következő költségvetéséről szóló vitában még azt az álláspontot is, hogy maradjon a jelenlegi szinten a Románia rendelkezésére álló uniós pénzalap, annak növelése pedig szóba sem jöhet.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS