2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudorel Toader: egy jogállamban nem valaki akaratának van elsőbbsége, hanem a jogállamiság alapelveinek

2017. szeptember 22. 21:38, utolsó frissítés: 21:38

Az igazságszolgáltatásnak függetlennek kell maradnia, jelentette ki pénteken Jászvásáron (Iaşi) Tudorel Toader. Az igazságügyi miniszter ezzel azokra a hírekre reagált, melyek szerint Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze nyomást gyakorolhatott bizonyos vizsgáló ügyészekre.

Toader azt mondta, az utóbbi időben több "feszültség és probléma gyűlt fel az Igazságszolgáltatási Felügyeleten, a Legfelsőbb Ügyészségen belül általában, de főként az Igazságszolgáltatási Felügyelet és a Legfelsőbb Ügyészség közötti viszonyban".

A szaktárca vezetője kifejtette, minden információt le fognak ellenőrizni a törvényes előírásoknak megfelelően. Hozzátette: "egy jogállamban nem X vagy Y akaratának van elsőbbsége, hanem a jogállamiság alapelveinek."

"Az igazságszolgáltatás független és annak is kell maradnia. Az igazságszolgáltatás függetlenségének garanciáit az igazságügyi törvények módosítását célzó tervezet révén szilárdítjuk meg. Ne feledjük azonban, hogy a független igazságszolgáltatás egyensúlyban van a másik két államhatalommal. Ne feledjük, hogy az állam három hatalmi ágazata egyensúlyban van, de ugyanakkor ellenőrzik is egymást, éppen azért, hogy ne tudjon egyik se kisiklani a pályájáról, ne tudja megbontani a köztük levő egyensúlyt. Az Alkotmánybíróság az, amely biztosítja az államhatalmak közti egyensúlyt" - fejtette ki az igazságügyi miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS