2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi a Belina ügyről: Nem 2014-ből való, 2017-ben kezdtük a kivizsgálást

2017. szeptember 25. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

A Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettest és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli minisztert érintő Belina-üggyel kapcsolatban 2017 májusában kezdték a kivizsgálást, nem 2014-ben, ahogy azt állították egyesek, nyilatkozta Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője.

"Nem 2014-es ügy, hanem 2017 májusában indítottuk a kivizsgálást. Szeptemberben vagyunk, tehát négy-öt hónap leforgása alatt megtettük az első ellenőrzéseket. Mi nem kezdhetünk kivizsgálásba sajtóhírek alapján, amikor arra utaló jelek bukkannak fel, hogy bűncselekmény történt. A tény, hogy megjelenik a sajtóban, hogy kiadtak egy kormányhatározatot, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott biztos bűncselekmény történt. Amint megjelentek az első információk, hogy a DNA jogköréhez tartozó tetteket követtek el a kormányhatározattal kapcsolatban, akkor hivatalból eljárást indítottunk, és ez 2017 májusában történt. Tehát szó sincs arról, hogy 2014 óta tudunk erről, és azóta vár az ügy" - nyilatkozta Kövesi.

Arra a kérdésre, hogy a közbeszédben a kormány és a Szociáldemokrata Párt megsemmisítéséről beszélnek az ügy kapcsán, a DNA vezetője azt mondta: "Ilyesmi nem létezik".

"Mi a törvény által meghatározott hatáskörünknek megfelelően jártunk el, mit kell tennie a DNA-nak? Kivizsgálja a magas szintű korrupciót. Mi kivizsgáltuk ezt a korrupciós tettet, gyanút fogalmaztunk meg, ez egy köztes szakasz, most ellenőrizzük a gyanút. Mi egy szűrő vagyunk, akik ellenőriznek, mielőtt bíróság elé kerül az ügy, hogy vannak-e vagy nincsenek bizonyítékok. Ha van bizonyíték, bíróság elé küldjük az ügyet, ha nincs, lezárjuk az ügyet. Ezért fizetik az ügyészeket, hogy nyomozzanak. Mi elvégeztük a munkánkat, egy feltételezett korrupciós ügyben nyomoztunk" - mondta Kövesi.

A DNA főügyésze tagadta, hogy válogatnának a kivizsgálandó ügyek közül, hiszen a törvény szabályozza, hogy kit hallgathatnak le, vagy ki ellen indulhat kivizsgálás.

A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei tanácsnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS