2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtudtuk, miért kapott megrovást a Besztercén bántalmazott kislány

2017. szeptember 26. 13:15, utolsó frissítés: 13:32

Nem volt etnikai színezete a Besztercén a diákok között kitört konfliktusnak, erősítette meg megkeresésünkre Antal Attila, az Andrei Mureșeanu Gimnázium igazgatóhelyettese is.

Antal elmondta, a fegyelmi bizottság szóbeli megrovásban részesíti a konflisukban résztvevő ötödikes diáklányt, de ez nem kerül be semmilyen hivatalos jegyzékbe, ez a feddések legelső formája.

"Lényegében az történt, hogy a bántalmazott lány osztálytársnője, akinek az egyik fiúval már régóta konfliktusa volt iskolán kívül is, a lakónegyedükben, csúfolni kezdte a fiút. A tornaterem előtt találkoztak a magyar ötödikesek, akik kifelé jöttek, a román hatodikosokkal, akik meg mentek be órára - és ekkor ez a lány újra csúfolni kezdte a fiút, aki pedig egy esernyővel hasba szurkálta azokat, akik egymás mellett álltak. Erre reakcióként a később bántalmazott lány sértő szavakkal illette a fiút, aki válaszként pofonvágta, és rákiáltott, hogy “buta magyar”, majd elszaladt. A kislány utánuk futott, és ekkor kapott egy ütést egy esernyővel a nyakára egy másik fiútól" - vázolta fel a történéseket Antal.

Antal szerint tehát nem etnikai jellegű volt a konfliktus, hiszen egyáltalán nem abból indult ki a csetepaté, hogy a kislányok magyarul beszéltek volna, ahogyan az korábban a médiában elterjedt.

Antal Attila a helyi RMDSZ egyetlen képviselője a városi tanácsban, szerinte az RMDSZ a felek megkérdezése nélkül foglalt állást az ügyben.

Az RMDSZ országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete szombaton közös állásfoglalásban ítélte el a besztercei incidenst, melynek során – mint írták – ötödikes kislányra támadt két vele egykorú fiú az Andrei Mureşanu Főgimnáziumban. Az RMDSZ állásfoglalásában a média és a politikum „uszítását” is felelőssé tette az eset miatt. Iuliana Vlad, a tanintézet igazgatója, aki egyébként éppen betegszabadságon tartózkodik, vasárnap az Agerpres hírügynökségnek cáfolta, hogy etnikai konfliktusról lenne szó. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS