2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyeztetni fog a román és az ukrán oktatási miniszter az oktatási törvény alkalmazásáról

2017. szeptember 26. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

A román és az ukrán oktatási miniszter találkozni fog, hogy egyeztessen az új ukrán oktatási törvény alkalmazásáról - jelentette ki kedden Teodor Melescanu román külügyminiszter.

Ez volt a román diplomácia első reakciója azután, hogy Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn aláírta a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását előirányzó törvényt. Melescanu emlékeztetett, hogy Románia Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek címzett levélben kérte a törvény kihirdetésének elhalasztását.

Hozzátette, hogy Bukarestnek továbbra is az a fontos, hogy a mintegy 400 ezer főt számláló ukrajnai román kisebbség minél magasabb szintig részesüljön anyanyelvű oktatásban. Ezért Klimkinnel abban állapodtak meg - mondta -, hogy az oktatási miniszterek találkozni fognak, és nagyon konkrétan, tantervekkel az asztalon megvizsgálják, milyen esetben szükséges ukrán nyelven tanulniuk a gyermekeknek, és melyik fontos tantárgyakat tanulhatják románul.

Klaus Johannis román államfő csütörtökön jelentette be, hogy lemondta októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS