2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: Shhaidennek és Plumbnak le kellett volna mondaniuk tisztségükről

2017. szeptember 27. 10:12, utolsó frissítés: 13:35

Klaus Johannis azt nyilatkozta kedd este, hogy Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszternek le kellett volna mondania, vagy vissza kellett volna vonni megbízatásukat, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálást indított ellenük.

“Azt gondolom, hogy emlékeznek, hogy milyen álláspontot képviseltem korábban is, és volt már néhány hasonló alkalom. Én hiszem, hogy Románia egy olyan ország, ahol a jogállam erősödik, ahol a bűnügyi kivizsgálás alatt lévő személyek nem vezethetik az országot. (...) Igen, az lett volna a legmegfelelőbb eljárás, ha a miniszter asszonyok lemondanak” - nyilatkozta Johannis a Cotroceni palotában.

Szerinte a második, még mindig 'elfogadható' megoldás az lett volna, ha visszavonják megbízatásukat. “Az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) pajzsot von köréjük, nem jó jel” - vélekedett.

Az államfő nem mondott véleményt a két miniszter ügyéről, mert nem ismeri s részleteket. “Az államfő szempontjából fogalmazom meg mondanivalómat: azt szeretném, hogy egy minden gyanútól mentes kormányunk legyen, amely a románok érdekében dolgozik Nem az én dolgom, mint ahogyan nem is a PSD dolga eldönteni, hogy a két hölgy vétkes-e vagy sem, ez a bírák feladata. Romániának az lenne az érdeke, hogy olyan személyek, akik ellen bűnvádi eljárás indult, akik gyanúsítottak vagy vádlottak, azok ne vegyenek részt az állam vezetésében. Hogyan fognak vélekedni az állampolgárok, a külföldi partnereink, hogy két olyan miniszter, az európai alapokért felelős és a fejlesztési, akik jelentős pénzösszegek fölött rendelkeznek, bűnügyi kivizsgálás alatt állnak? Nem jó fele haladnak a dolgok. Kár, hogy a PSD semmit sem értett meg felhívásomból, hogy a jogállamot kell erősíteni és ezzel az alkalommal is felhívom a figyelmüket, hogy nem a jó úton haladnak” - nyilatkozta Johannis.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS