2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boc azt állítja, metróvonal épül Kolozsváron 15 éven belül

2017. szeptember 27. 13:41, utolsó frissítés: 14:57

Az elkövetkezendő 15 évben várhatón metróvonalat építenek ki Kolozsváron, jelentette ki Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Az intézkedés szükségességét a növekvő lakosságszámmal indokolta.

A polgármester elmondta, hogy a jó közlekedés biztosítása érdekében, elkerülhetetlen egy metróvonal megépítése, amely előreláthatólag 4 állomásból áll majd, és Szászfenestől Apahidáig terjedne. Boc azt is hozzátette, hogy a városháza hozzákezd a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez, illetve a lehetséges finanszírozási lehetőség felkutatásához.

„Nem kerülhetjük el ezen felvetés megvitatását. Az, hogy egyesek ellenzik, illetve támogatják, az más ügy. Kolozsvár nemsokára 500 000 lakosúvá növi ki magát. Ilyen magas létszámnál elengedhetetlen egy metróvonal kiépítése”- nyilatkozta Boc.

A megvalósíthatósági tanulmányból láthatóvá válna, hogy valóban szükség van-e a metró megépítésére. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a város költségvetése nem lenne képes a projektet fedezni, ezért hitel felvételére is szükség lenne.

„Sokan mondják, hogy ez csak egy futurisztikus terv, ami nem valósul majd meg. Az erre vonatkozó tárgyalások nem kerülhetőek el, Kolozsvár ebbe az irányba halad. Ha mi nem valósítjuk meg, akkor valaki más majd megteszi. Jelenleg nincs annyi fedezetünk, hogy megépíthessük a metróvonalat, de legalább elkészíthetjük a tervet és a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezek elkészítése után elkezdhetjük a 25-30 évre kiterjedő finanszírozási terv kidolgozását” - tette hozzá Emil Boc.

Némileg meglepő kijelentések ezek Boctól, ahhoz képest, hogy egy éve a polgármester még azt mondta, a metró és a magasvasút Kolozsváron csak álom.
(romaniainsider)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS