2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbírságoltak két tévét a magyar közösséget sértő kijelentések miatt

2017. szeptember 28. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Az RMDSZ feljelentése alapján 85 ezer lejes és 20 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a Realitatea TV-re és a B1 televízióra az Országos Audiovizuális Tanács – tájékoztatott csütörtökön Porcsalmi Bálint, a Szövetség ügyvezető elnöke. Az RMDSZ június 20-án azt követően jelentette fel a román televíziókat, hogy azok nacionalista, a magyar közösséget diszkrimináló kijelentéseket hangoztattak műsoraikban.

A román médiában akkor tört ki a súlyos magyarellenesség, amikor az RMDSZ a bizalmatlansági indítvány vitáját megelőzően olyan törvénytervezetek elfogadását kérte a kormánypártok képviselőitől, amelyek a mai napig a magyar közösség valós és jogos elvárásait képezik. „Mint ahogyan azt akkor is hangsúlyoztuk, a romániai magyar közösség elvárásainak törvényi szintre emelése semmivel sem csorbítja a románok jogait, ahogyan azt akkor a média szajkózta. Mi több, nem emberfeletti tettek valóra váltását kértük a kormánykoalíciótól, amely bármilyen veszélyt is jelenthetett volna a többségi nemzetre nézve. A manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját követhették akkor szemmel a magyar emberek, ez pedig mélyen sértette a magyar közösséget. Ezért kértünk jogorvoslatot!" – tette hozzá Porcsalmi Bálint.

Az RMDSZ akkor a kisebbségek jogállását szabályzó törvény-tervezet elfogadását kérte, amely 2005 óta a parlament előtt van. A tervezet összehangolja és keretbe helyezi a Romániában élő kisebbségek jogait, többek között megteremti a kulturális autonómia törvényi és intézményi keretét is. A helyi közigazgatási törvény kapcsán benyújtott módosító-csomag elfogadását, amelynek célja 10 százalékra csökkenteni a húsz százalékos anyanyelv-használati küszöböt, továbbá előírja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, illetve szankciókat vezet be a törvénybe foglaltak be nem tartására. Március 15-ét mint hivatalos ünnepet szavatoló törvénytervezet elfogadását. A marosvásárhelyi római-katolikus iskola körül kialakult helyzet megoldását. Az oktatási törvény az irányú módosítását, hogy a tanügyminisztériumnak legyen lehetősége iskolát alapítani. Azt, hogy speciális tanterv alapján szervezzék meg a kis-érettségi és érettségi vizsgákat a magyar diákoknak, hiszen ők speciális tanterv mentén tanulják a román nyelvet. Állami finanszírozást a történelmi egyházak teológiai képzéseire. Törvényi keret megteremtését a Kisebbségi Továbbképző Központ létrehozására. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS