2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Nem menő szakiskolába járni”

2017. szeptember 29. 19:10, utolsó frissítés: 19:10

A szakképzési lehetőségekről, illetve annak fellendítéséről és jelenlegi helyzetéről beszélgettek egy kerekasztal résztvevői a XVI. MIÉRT Akadémia második napján. A beszélgetőtársak szerint az aktuális oktatási kihívások tekintetében a szakoktatás helyzete a legrosszabb, ezért nagy szükség lenne a probléma kezelésére.

Tőtős Áron, az Akadémia főszervezője, a beszélgetés moderátora úgy fogalmazott, a jelenlegi hozzáállás szerint nem menő szakiskolába járni. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a szakképzés leépítése. A többség elméleti líceumba küldené a gyerekét, nem veszik figyelembe a szükségleteit, elképzeléseit. „Rosszabbaknak tartjuk azokat, akik szakképzésben részesülnek”- fejtette ki véleményét.

A szakképzés nagyon háttérbe szorult és értéktelenné vált. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a továbbtanulás előtt álló diákok alig fele választja első körben a szakoktatást, sokan csak mint második lehetőség tekintenek rá - mondta el Albert Gyöngyi, a Kós Károly szakközépiskola igazgatóhelyettese az adott problémára reflektálva.

A beszélgetés során felmerülő problémára, miszerint a pedagógusok nem foglalkoznak kellőképpen a diákokkal, Konrád Katalin, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója válaszolt: „nem csak a pedagógus feladata nevelni és irányítani a diákokat, hanem szülői felelősség is egyben. Ha nem dolgozik együtt a tanár és a szülő, akkor nincs gyereknevelés, nincs fejlődés.” A líceum igazgatója hozzátette, hogy sok esetben a gyerekek nincsenek tisztába a lehetőségeikkel és azzal, hogy minden munka értékes.

Nagy-Máté Enikő, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakközépiskola igazgatója szerint a lakosság hatvan százaléka kellene szakoktatásban részesüljön. Elmondása szerint már fiatalabb korban el kellene kezdeni a különböző szakmai felvilágosításokat a pedagógusok és a gyerekek körében is. „A pedagógusok nem rendelkeznek megfelelő felkészültséggel. Elsőként az osztályfőnököket kellene felkészíteni”-fejtette ki az igazgató. A szakmai gyakorlatot biztosító cégeknek is fel kell ismerniük a potenciált a diákokban, azt, hogy ne csak mint ingyen munkaérő tekintsenek rájuk, hanem mint a jövő szakembereire, akiket ki kell nevelni - tette hozzá.

A pedagógusok szerint azért jó szakiskolába menni, mert segít megkomolyodni, azért, mert dolgozni jó, és lesz aki ezen területen találja meg a hivatását és nem utolsó sorban azért mert jól fizető szakemberekké képzik az ott tanulókat. (tudósítónktól)

címoldali fotó: Vígh László

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS