2018. július 19. csütörtökEmília
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose szerint Románia egy éven belül Schengen-tagállam lesz

2017. október 04. 10:59, utolsó frissítés: 13:13

Mihai Tudose kormányfő kedden Várnában azt nyilatkozta, hogy Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia az Európai Uniót védő 'fal' lehet.

A 'balkáni visegrádi csoport' az Európai Unió kapuja lesz, amely nem 'valaki' vagy 'valami' ellen állt össze, hanem hogy "együtt jobban érvényesítsék érdekeiket" - emelte ki a miniszterelnök.

Bojko Boriszov bolgár államfő szerint a Várnában megalakult 'balkáni visegrádi négyek csoportja' jót tesz Európának, emellett legfőbb céljuk, hogy megerősítsék együttműködésüket.

Mihai Tudose kormányfő különben a Bojko Boriszovval tartott külön sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy meggyőződése szerint a két ország legfeljebb egy éven belül Schengen-tagállam lesz. Elmondása szerint a két országon keresztül több száz vagy körülbelül ezer bevándorló lépett az EU-ba, tehát a jelenleg másfél millió menekült nem itt érkezett Európába.

"Nem hinném, hogy Romániának és Bulgáriának gondja lenne a határátkelők biztonságával, sőt épp az ellenkezőjét mondanám" - nyilatkozta Tudose, aki hozzátette, hogy nagyon jó az együttműködés a biztonsági erők közt.
Boriszov szerint Bulgária óriási erőfeszítéseket tett, a török kormány akaratát figyelembe véve természetesen, és ennek köszönhetően náluk nem volt migráció.

A négy kormányfő várhatóan Szerbiában találkozik újra.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS