2018. aug. 15. szerdaMária
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországnak nem áll szándékában kerítést építeni a román-magyar határra

2017. október 04. 13:14, utolsó frissítés: 13:27

Sőt, a Romániát érintő migrációs nyomás esetén szívesebben segítene megvédeni Románia keleti határait - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Nagyváradon megjelenő Bihari Naplónak.

A magyar kormányfő szerint nőni fog a kelet felől Európára nehezedő migrációs nyomás, és ez megnöveli Románia súlyát az elkövetkező időszakban. Keleti határaira hatékony határzár-rendszert kell létrehoznia, " másképp Romániát el fogják lepni a migránsok, és akkor nekünk magyaroknak kell majd a román határon kerítést húznunk. Ezt mindenképp szeretnénk elkerülni. Szívesen segítünk inkább - ha kell - Romániának abban, hogy meg tudja védeni a keleti határait" - nyilatkozta Orbán.

Azt is hozzátette, hogy bizakodóan tekint a román politikai vezetésre, miszerint belátják, hogy a magyarokkal együttműködve részeseivé válhatnak egy közép-európai sikertörténetnek. "Egy V4 plusz Románia formációban megtalálhatnánk az együttműködésnek azt a formáját, ami végül a romániai románoknak is életszínvonal-emelkedést, nagyobb biztonságot és jobb perspektívákat jelentene. Mi ezt a kaput nyitva tartjuk" - jelentette ki.

A miniszterelnök azt is kihangsúlyozta, hogy a magyar kormány kötelességének tekinti a magyar kisebbségi közösségek érdekében a nemzetközi fórumokon való kiállást, konkrét ügyként a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindításáról beszélt. "A románokkal meg kell vitatnunk ezeket a dolgokat, ugyanakkor a másik kezünkkel ki kell nyitnunk azt a kaput, amin a románok beléphetnek a közép-európai gazdasági térségbe" - mondta Orbán. Példaként említette a szerbekkel való kapcsolatukat, " melynek nyertesei a szerbek, meg az ott élő magyarok is". Állítása szerint jól haladnak Szlovéniával, és kiváló az együttműködésük a szlovákokkal is. "Azt várjuk, hogy valahogy kezet tudjunk fogni a románokkal a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés keretében" - utalt a magyar gazdaságfejlesztő programokra a miniszterelnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS