2018. július 19. csütörtökEmília
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Márton Árpád: a két párt vezetősége ki fogja elemezni az PSD-vel kötött megállapodást

2017. október 04. 13:17, utolsó frissítés: 13:21

Politikai szavazásnak minősítette Márton Árpád képviselő, hogy három alsóházi szakbizottság negatívan véleményezte az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken.

Arra a kérdésre, hogy ez a szavazás veszélyeztetheti-e a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött parlamenti együttműködési megállapodást, Márton azt válaszolta, a két párt vezetősége megfontolásnak veti alá ezt a kérdést.

A képviselő azt nyilatkozta, meglepő volt számára a szavazás végeredménye, és úgy gondolja, a képviselők elhamarkodva szavaztak, még mielőtt cikkelyenként megtárgyalták volna a tervezetet. Márton hozzátette, az az érzése, hogy egyesek már előítéletekkel érkeztek a szavazásra, anélkül, hogy ismerték volna a törvénytervezet szövegét. Márton Árpád szerint az elmúlt 27 évben sokszor elutasított a parlament bizonyos tervezeteket, de politikai párbeszéd és viták során mindig sikerüt megoldást találni. Az együttműködéssel kapcsolatban azt mondta, a két párt vezetősége majd elemzésnek veti alá azt.

Szerdán az alsóház jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága elutasította az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A szakbizottságok vita nélkül utasították el a javaslatot, amelyet az RMDSZ-es tagokon kívül senki nem támogatott szavazatával.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. A tervezet értelmében azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10%-ot, használhatnák anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS