2018. aug. 14. keddMarcell
31°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vészhelyzetet hirdethetnek Pataréten

2017. október 05. 13:01, utolsó frissítés: 13:24

Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnökének kezdeményezésére ülésezett a Kolozs Megyei Katasztrófaelhárítási Bizottság, hogy hirdessenek vészhelyzetet a pataréti szeméttározónál. A szeméttelepen fennáll ugyanis a földcsuszamlás veszélye, ami a kerülőút szempontjából is kockázatos.

Tise elmondása szerint a szeméttározónál évek óta felgyűlt esővíz szivárogni kezdett, ehhez még hozzáadódott a több esetben a katasztrófaelhárítási felügyelőség által a tűz eloltásához felhasznált víz is. Vizsgálatok kimutatták, hogy ebben a vízben jelentősen nő a toxikus anyagok koncentrációja, ami károsíthatja a lakosság egészségét. Ráadásul, ha a vízmennyiség ilyen mértékű növekedése esetén könnyen ismét földcsuszamlásra kerülhet sor.

A tanács elnöke felhívta a hatóságok figyelmét, hogy mihamarabb találjanak megoldást a pataréti problémák megoldására.

Kolozs megye prefektusa, Aurel Cherecheș már augusztusban hasonló problémákról nyilatkozott, többek között arról, hogy a toxikus víz nagy mértékben szennyezi a Zăpoaie patakot, "percenként akár 100 liter is beleömlik"- mondta.

Ekkor Tișe még arról beszélt, hogy minden rendben van, és nem kell komolyan venni a prefektus "hallucinációit". (citynews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS