2018. október 24. szerdaSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még az ítélet kihirdetése előtt távozott a kiskorú megrontására tett kísérlettel vádolt ortodox pap

2017. október 05. 20:12, utolsó frissítés: 20:12

Még az ítélet kihirdetése előtt távozott az ortodox érsekség konzisztóriumának tárgyalásáról a kiskorú megrontására tett kísérlettel vádolt Cristian Pomohaci.
A volt ortodox pap 7 órás tárgyalás után, még az ítélet kihirdetése előtt elhagyta az egyházi ítészek ülését, kerülve a sajtót és híveit.

Az Erdélyi Ortodox Érsekséghez közel álló források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy a nagyszebeni konzisztóriumnak a szabályzat értelmében a tárgyalást követően legtöbb 3 napon belül közzé kell tennie az ítéletet. A döntést az erdélyi érsekség zsinatjával közlik először, majd nyilvánosságra hozzák azt. Ha a döntés értelmében Cristian Pomohaci nem kapja vissza papi státusát, az ítéletet megtámadhatja a fővárosban.

A gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa július 28-án bocsátotta el a papságból Cristian Pomohaci ortodox papot, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált rávenni egy 17 éves fiút, létesítsen vele szexuális kapcsolatot.

Cristian Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget - nyilatkozta akkor az érsekség sajtószóvivője, Oliviu Botoi.

Egy kolozsvári újság júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen - állítólag - a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A hangfelvétel megjelenését követően a székelymosoni (Moşuni) papot behívták a gyulafehérvári érsekségre, amelynek illetékesei 30 napra eltiltották mindennemű papi tevékenységtől. Pomohaci-nak július 28-áig volt lehetősége arra, hogy olyan bizonyítékokkal álljon egyházi felettesei elé, amelyek ártatlanságáról tanúskodnak. Ő azonban csak egy igénylést nyújtott be, amelyben - egészségi okokra hivatkozva - a papi tisztségből való ideiglenes felfüggesztését kérte.

A népdalénekesként is ismertté vált pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS