2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csoma Botond: felszínes nacionalista retorika jellemzi Románia példaértékű modelljét

2017. október 06. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

„A közigazgatási bizottságban majdhogynem arcátlannak nevezték a módosító javaslatunkat, a plénumban sem volt érdemi vita" - nyilatkozta Csoma Botond a közigazgatási bizottság tagja, Kolozs megye RMDSZ-es képviselője az anyenyelvhasználati küszöb küszöb kapcsán kialakult helyzetről.

A Szövetség célja az volt, hogy ott is hatékonyabban tudják használni a kisebbségi nyelvet a közigazgatásban, ahol a küszöb meghaladja a 10%-ot. Emellett a kedvezményes küszöb bevezetését is javasolták, amely azokat az embereket segítette volna, ahol a kisebbségi lakosok számaránya nem éri el a 10%-os határt.

„Ésszerű megközelítés helyett nacionalista üdvrivalgás volt a bizottságban és a plénumban is. A román pártok, különösen az ellenzék elzárkózott minden higgadt és pontszerű vitától. Az együttes bizottságokban az ellenzéki képviselők kérték az ülésvezetőtől, hogy tűzze napirendre cikkelyenkénti tárgyalás nélkül a törvénytervezetünket. Miután ez megtörtént és leszavazták a törvény módosító javaslatunkat, az ellenzékiek megtapsolták az eredményt. ”– nyilatkozta Csoma.

Továbbá azt is kifejtette, hogy nem mondanak le arról, hogy a jelenlegi húsz százalékos nyelvhasználati küszöböt tízre, esetleg tizenötre csökkentsék. A törvénymódosítás kapcsán a szenátus lesz a döntő ház. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS