2018. szeptember 24. hétfőGellért, Mercédesz
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román külügyminszter szerint törvénytelen úgy dönteni egy ország feldarabolásáról, hogy előtte nem konzultálnak annak kormányával

2017. október 07. 13:56, utolsó frissítés: 13:57

Törvénytelen úgy dönteni egy ország feldarabolásáról, hogy előtte nem konzultálnak annak kormányával - hangsúlyozta Teodor Meleşcanu külügyminiszter a NATO Parlamenti Közgyűlésének 63. ülésszaka keretében Bukarestben zajló tanácskozáson.

A tárcavezető azt mondta, Románia Koszovóval kapcsolatos álláspontja Katalóniára és Kurdisztánra is ugyanúgy érvényes. "Ez egy elvi állásfoglalás, úgy véljük, törvénytelen úgy dönteni egy ország feldarabolásáról, hogy előtte nem tárgyalnak az érintett ország kormányával, az állammal. Mi hűek maradunk ehhez az állásponthoz, függetlenül attól, hogy mi történik Európa vagy a világ más országaiban, és nagyon reméljük, hogy európai uniós és más szervezetekbeli partnereink megértik, hogy ez egy elvi álláspont, amelyhez tartanunk kell magunkat, ha maradéktalanul tiszteletben akarjuk tartani a nemzetközi jog előírásait" - fogalmazott Meleşcanu.

A külügyminiszter ugyanakkor ama meggyőződésének adott hangot, hogy a Nyugat-Balkán problémáinak rendezésére ezeknek az országoknak a EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozása jelentené a megoldást. (agerpres)elescanu, koszovo

"Ez ez egyetlen mód arra, hogy sikerüljön megoldani a problémákat ebben az oly sok gonddal küszködő térségben. Nem látok más jövőt a Nyugat-Balkán számára, mint azt, hogy az itteni országok az európai és az euroatlanti család tagjaivá váljanak" - mondta a miniszter, hangsúlyozva, Bosznia-Hercegovinával szemben is nyitnia kell az EU-nak, el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, ez ugyanis ösztönzőleg hathat az ország területén élő közösségek közötti megbékélésre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS