2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO Közgyűlés: nincs közvetett fenyegetettség, de szükség van a távlati stratégiákra

2017. október 09. 14:35, utolsó frissítés: 19:18

A Közgyűlés hétfői napján több jelentős román politikus is felszólalt.

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta, hogy Románia továbbra is a NATO megbízható partnere marad. Románia részt vállal a soknemzetiségű dandárban és hozzájárult ahhoz is, hogy a Combined Joint Enhanced Training program keretében a szövetségesek szárazföldi, légi és tengeri csapatai az ország területén gyakorlatozzanak.

Véleménye szerint a NATO nem keresi a konfliktust Oroszországgal és nem jelent fenyegetést rá, ám hangsúlyozta: távlati stratégiára van szükség, amelynek magába kell foglalnia egy erős védelmi pozícióból folytatott párbeszédet.

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke arról beszélt, hogy Románia olyan költségvetési alapot különített el védelmi kiadásokra, amelyre kevés országban van példa. " Számunkra stratégiai fontossággal bír az euro-atlanti partnereinkkel kötött szövetség, a román katonák pedig hatékonyan részt vesznek az európai és az euro-atlanti határok védelmében' - szögezte le Dragnea.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke is felszólalt, aki szerint "parlamenti szinten" kell vitát nyitni az új biztonsági kihívásokról és meg kell újítani a NATO politikai kötelezettségvállalását. "A közgyűlés jelentőségét emelik azok a biztonsági kihívások, amelyekkel a szövetségnek nemzetközi szinten szembe kell néznie: (...) a terrorizmus, a kibernetikai fenyegetettség, egyes állami és nem állami struktúrák agresszív viselkedése, az Orosz Föderációhoz kötődő feszült viszony, a befagyasztott konfrontációk és a hibrid fenyegetettség, valamennyi rajta van közös prioritás listánkon. Ma, jobban mint bármikor, egy erős szövetségre van szükségünk, amelyhez meg kell újítani a NATO politikai kötelezettségvállalását és méltányosan kell elosztani az országok között a védelemre fordított kiadásokat" - szögezte le Tăriceanu.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS