2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a holokauszt-áldozatokra való emlékezés annak bizonyítéka, hogy Románia felvállalja múltját

2017. október 09. 19:34, utolsó frissítés: 19:34

A holokauszt áldozataira való emlékezés annak a bizonyítéka, hogy Románia elfogadta múltját, és a demokratikus értékek mellett kötelezi el magát - jelentette ki Kaus Johannis államfő a holokauszt áldozatainak országos emléknapján. Az államfő üzenetét Andrei Muraru elnöki tanácsos tolmácsolta.

Johannis említést tett azokról az előrelépésekről, amelyeket az ország tett a holokauszt áldozatai emlékének ápolása terén, valamint az antiszemitizmus, rasszizmus és xenofóbia visszaszorítása tekintetében. Az államfő szerint ezek a tendenciák nem vernek ugyan gyökeret a romániai társadalomban, de azért utóbbi nem teljesen mentes tőlük, az oktatásnak pedig mérvadó szerepe van ezen "mérgező" eszmék visszaszorításában.

Az elnök emlékeztetett, hogy idén lesz a transznisztriai zsidók tömeges deportálásának 76. évfordulója. "Minden képzeletet felülmúló barbársággal, a román közigazgatás jóváhagyásával ott több tízezer embert legyilkoltak. Bukarestben 1941-ben került sor a zsidók elleni agressziókra és bűncselekményekre" - idézte fel az államfő üzenetében.

A megemlékezésen résztvevő szenátusi alelnök, Niculae Bădălău kifejtette: a holokauszt a történelem súlyos momentuma, amellyel őszintén szembe kell nézni, mert ez a demokratikus gondolkodás és a román állam felelősségvállalásának a bizonyítéka.

Az eseményen az antiszemita megnyilvánulások elleni szigorú fellépés fontosságát hangsúlyozta a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, Aurel Vainer. A holokauszt áldozataira való hétfői emlékezés alkalmából Vainer köszönetet mondott azoknak, akik a rasszizmus és antiszemitizmus visszaszorításán dolgoznak, valamint azoknak, akik megfogalmazták az antiszemitizmus komplex meghatározását, amelyet számos törvényhozói testület átvett, többek közt az Európai Parlament is.

Liviu Beriş, a Romániai Zsidó Holokauszt-áldozatok Egyesületének elnöke a megemlékezésen arra kérte a hatóságok képviselőit, hogy körültekintően fogalmazzanak. "Figyeljenek szavaikra! A szavak révén terjedt el a gyűlölködés. A gyűlölet ugyanaz, függetlenül attól, hogy a technológia korszerű-e vagy több ezer éves" - jelentette ki Beriş.

Daniel Vasile képviselő a romániai romák kiirtásának tragikus eseményeit idézte fel. "A második világháborúban a becslések szerint legalább 500.000 romát pusztított el a náci rendszer és szövetségesei. Egyesországokban a roma lakosság 80%-át kiirtották" - idézte fel Daniel Vasile. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS