2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaly minden hatodik órában elhagyta az országot egy orvos

2017. október 10. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Romániában van a legkevesebb orvos az Európai Unióban, mármint a lakosság arányát tekintve - írja a Digi24.

Még 2017 tavaszán Viorel Husanu, az Országos Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt nyilatkozta, hogy a román egészségügyben dolgozó 231 ezer alkalmazott közül 14 ezer orvos, ez utóbbi pedig megegyezik azoknak az orvosoknak a számával, akik 2009 és 2015 között külföldre távoztak - írja a medicalonline.

Az érdekesség az, hogy az állam minden orvostanhallgató után 80.000 lejt költ évente (kivéve persze azokat, akik fizetéses helyen vannak), majd olyan kórházakba küldik őket, ahol nagyon gyenge a felszerelés, és a fizetéseik is kisebbek, mint a Nyugat-Európában dolgozó kollégáiknak.

A statisztikai adatok szerint Franciaország az elsődleges célpont a román orvosok számára, utána következik Németország. Ezekben az államokban a román orvosok praktizálnak a legtöbben a helyiek után. Érdekesség továbbá, hogy Nagy-Britanniában jelenleg 3.000 szakorvos dolgozik, aki Romániából ment ki.

Gheorghe Borcean, a Romániai Orvosok Szövetségének elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy a hír igaz, a medikusok valóban nem maradnak. Elmondása szerint egyszerű az ok: a bürokratikus és bonyolult rendszer a szegény és tehetetlen betegekkel szemben.

A riportban megszólaltatnak egy külföldön dolgozó orvosnőt, aki többek között azt is elmondta, hogy "esze ágában sincs hazatérni".(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS