2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyi bizottságok jóváhagyták Mihai Busuioc jelölését a számvevőszék elnökségi posztjára

2017. október 10. 19:11, utolsó frissítés: 19:11

A képviselőház és a szenátus költségvetési és pénzügyi bizottságai kedden jóváhagyták Mihai Busuioc jelöltségét a Számvevőszék elnökének tisztségére.

Busuioc 18 igen, 10 nem szavazatot kapott 1 tartózkodás mellett.Ugyanakkor Dan Lucian Vlădescu az ellenőrző (audit) hatóság elnökének helyére 19 igen, 9 nem szavazatot kapott 1 tartózkodás mellett.

A bizottságok jóváhagyták az Aurel Dumitru számvevőszéki tanácsadó funkcióra való kinevezését is.

Mihai Busuioc a meghallgatáson azt mondta, hogy véleménye szerint a számvevőszéken belül fel kell állítani egy, a közintézményeknek iránymutatást adó igazgatóságot.

"Az iránymutatás ilyen formája korábban is létezett, az 1990-es években a Számvevőszék munkájában, a Számvevőszék működéséről szóló törvény módosításával, amikor a hatásköri tevékenység a bíróság hatálya alá került, ez a szerep mmegszűnt. Úgy gondolom itt az ideje, hogy visszatérjünk ehhez a tevékenységhez, és feltétlenül minden romániai intézménynek nyitottnak kell lennie, és tanácsadás helyett irányelvek szerint kell működnie, mert a törvény tiltja a tanácsadást" - nyilatkozta.

Arról is kérdezték, hogy mi a véleménye a megyei tanácselnökök és polgármesterek aggályairól, amelyek a számvevõszéknek a közigazgatási-területi egység vezetõje által meghozott esetleges döntések elbírálásáról szólnak.

"Ami a lehetőséget illeti, azt gondolom, hogy a külső kivizsgálónak nem kellene döntenie a befektetés lehetőségeiről, ez a hitel utalványozó vagy a helyi önkormányzat szerepe. Gyakran aggódom, hogy néhány év múlva jön valaki, dönget az ajtódon és leszid, hogy tévedtél. Ezek az emberek nem ismerik a valós helyzetet, nem tudják mi történik a mindennapi életben, nem voltak ott" - mondta Busuioc.

A Számvevőszék új tisztségviselőinek kinevezésére vonatkozó végső döntés a képviselőház és a szenátus plenáris ülésén, szerdán 13 órakor hozódik meg.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS