2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD másfél millió szavazót veszített tíz hónap kormányzás alatt

2017. október 11. 11:52, utolsó frissítés: 11:59

Alin Teodorescu, az IMAS a közvélemény-kutató cég igazgatója arról számolt be a Digi24 televízióban, hogy több mint tíz százalékponttal csökkent a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága. Ezzel szemben, az IMAS szeptemberi felmérései szerint a Nemzeti Liberális Párté (PNL) ugyanennyi százalékponttal nőtt. Számokban kifejezve: a PSD a januári 49 százalékos támogatottságához képest most a szavazatok 38,8 százalékát kapná; a PNL népszerűsége 20,7 százalékról 30,9 százalékra nőtt.

"Általában, amikor megnyered a választásokat, nyilván 10-15 százalékkal nagyobb a támogatottságod; normális esetben 55-60 százalékos - mondta Teodorescu. Két fontos momentum volt, amikor a párt népszerűsége nagyot csökkent. Az első a 13-as sürgősségi kormányrendelet elleni heves tiltakozás, a másik ok pedig Grindeanu miniszterelnök leváltása, és az akkori párton belüli bizonytalan időszak - tette hozzá.

Némiképp, 6,8-ról 8,1 százalékra emelkedett a kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) népszerűsége is. "A párt egyfajta menedéke a csalódott PSD-s szavazóknak" - fűzte hozzá a szociológus.

"Az USR ( Mentsétek meg Romániát- szerk.megj.)nem csinál semmit, tehát csökken a támogatottságuk" - kommentálta röviden a szakember. Ez számokban 8,3 százalékról 6,8 százalékra való csökkenést jelent.

Az RMDSZ-szel kapcsolatos adatokat nem részletezte, de utalt arra, hogy a szövetség átlépné a parlamenti küszöböt, ha most lennének a választások. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS