2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magatartási kódexet fogadtak el a parlamentben

2017. október 11. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Elfogadta szerdán a parlament a képviselők és szenátorok magatartási kódexét. A két ház együttes ülésén 230-an szavaztak a tervezetre, 54-en az ellen voksoltak, 78-an tartózkodtak.

A magatartási kódex előírásai értelmében a képviselők és szenátorok mandátumuk alatt a nép szolgálatában állnak, tevékenységük során tisztességről és fegyelemről kell tanúbizonyságot tenniük, szem előtt tartva - többek között - az államhatalmak szétválasztásának elvét, a függetlenség, a tárgyilagosság, az átláthatóság és az erkölcsi feddhetetlenség elvét.

A képviselők és szenátorok nem állhatnak egyetlen más entitás - legyen az fizikai vagy jogi személy - befolyása alatt, és mandátumuk idején szavazatukat nem köthetik pénzügyi előnyökhöz.

Tevékenységük során részrehajlás nélkül kell eljárniuk, az állampolgárok érdekeit tartva szem előtt. Kötelesek részt venni a parlamenti tevékenységeken és kapcsolatban állni az állampolgárokkal, átláthatóan folytatva tevékenységüket.

A törvényhozóknak kötelességük ismertetni mindazokat a személyes jellegű érdekeiket, amelyek befolyásolhatják közéleti tevékenységüket, és aktívan hozzá kell járulniuk az esetleges érdekellentétek feloldásához.

Hozzáállásukkal, beszédstílusukkal, magatartásukkal és megjelenésükkel biztosítaniuk kell a parlamenti ülések méltóságteljességét, öltözetük az alkalomhoz illő kell hogy legyen, és nem használhatnak sértő, rágalmazó vagy illetlen kifejezéseket.

A képviselőknek és szenátoroknak minden, tisztségük gyakorlása alatt kapott ajándékról vagy kedvezményről be kell számolniuk, kivételt képeznek a protokollesemények keretében kapott javak, amelyekről a 2004/251-es törvény rendelkezik.

A kódex áthágására vonatkozó panaszokat a jogi bizottságok bírálják el.

A szavazáskor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói tartózkodtak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai ellene voksoltak, a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti tagjai pedig támogatták szavazatukkal az indítványt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS