2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihallgatják az igazságügyi minisztert

2017. október 12. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Jövő csütörtökön 10 órakor kell megjelennie Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság előtt. A jelenlegi tárcavezetőt a volt igazságügyi miniszterek - Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu és Titus Corlăţean - követik majd a testület előtt.

Şerban Nicolae szenátor, a parlamenti bizottság elnöke javasolta, hogy a testület tagjai szmemélyesen is látogassanak el az archívumhoz, hogy a helyszínen szerezzenek információkat annak állapotáról. Hozzátette: azért hallgatják ki Tudorel Toadert elsőként, mert az archívum az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozik.

A bizottság elnöke szerint a SIPA-archívum kapcsán tervezik Ion Iliescu, Emil Constantinescu és Traian Băsescu volt államfők, a volt igazságügyi miniszterek, a SIPA volt vezetői, a SRI valamint a kormányőrség (SPP) volt és jelenlegi igazgatói, egykori belügyminiszterek és a jelenlegi tárcavezető, az államtitkokat nyilvántartó országos hivatal (ORNISS) vezetője, illetve a 2004 - 2017 között legfőbb ügyészi tisztséget betöltő személyek és helyetteseik kihallgatását is.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan fog eljárni, ha a bizottság elé citált személyek nem hajlandók megjelenni a kihallgatáson, Şerban Nicolae azt felelte: 'Egyelőre kizárom ezt a feltételezést.' (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS