2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Turos Lóránd nem ért egyet az Agerpres vezetőjének új módszerrel történő leváltásával

2017. október 13. 14:53, utolsó frissítés: 14:56

A szenátus kulturális és sajtóbizottsága szerdán pozitívan véleményezte az Agerpres Román Nemzeti Hírügynökség működését szabályozó törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslatot, amely többek között előírná, hogy menesztik a vezérigazgatót, amennyiben a parlament nem fogadja el az intézmény tevékenységéről szóló éves jelentést. Az ActiveWatch sajtómonitorizáló szervezet szerint ez a módosítási javaslat magában hordozza annak veszélyét, hogy a Román Nemzeti Hírügynökséget az ellenőrizhető intézmények sorába állítják.

A módosítással kapcsolatban Turos Lórándot, a kulturális és média bizottság RMDSZ-es alelnökét kérdeztük. Turos elmondta: ő nem volt jelen ezen a szerdai bizottsági ülésen. A 11 tagból tudomása szerint heten voltak jelen, ők megszavazták a módosítást.

A bizottság alelnöke nem gondolja azt, hogy ez a módosítás ebben a formában egy jó dolog lenne. „Lehet arról beszélni, hogy hogyan váltható le egy parlamenti kontroll alatt levő intézmény vezetője, mert azt valahol normálisnak tartom, hogy ha a parlament kinevez valakit adott kritériumok alapján, akkor bizonyos, lehetőleg minél objektívebb kritériumok alapján le is tudjon váltani. Az valóban nem feltétlenül rendjén való, hogy öt évig bármilyen hülyeséget is csinálj, csak akkor veszítheted el ezt a vezetői tisztséget, ha lebetegszel, és hat hónapon keresztül nem tudsz dolgozni, vagy jogerősen elítélnek valamiért. Hipotetikusan lehetséges az, hogy az intézmény vezetője nagyon rosszul vezeti az adott intézményt, és a mandátuma ideje alatt szétverheti azt. Látok abban rációt, hogy adott esetben egy vészharangot meg lehessen kongatni, vagy cselekedni lehessen, de nem ez a megoldás, hogy az éves jelentést elfogadjuk vagy nem fogadjuk el, és az alapján kineveznek egy új embert” – véli az RMDSZ-es szenátor.

Felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti hírügynökség esetében egészen más a helyzet, mint a közszolgálati televíziótársaság és rádiótársaság esetében. Ott ugyanis a törvény egy bizonyos parlamenti politikai algoritmus szerint szabályozza, hogy melyik pártnak hány képviselője van a vezető testületben, egyértelmű, hogy a parlamenti pártok delegálnak oda képviselőket. Itt viszont nem testületről, hanem egyetlen személyről beszélünk – mutatott rá.

A szenátor nem érti a módosítás kezdeményezőinek szándékait sem, mert a jelenlegi igazgatónak februárban lejár a mandátuma, tehát még csak az sem valószínű, hogy le akarnák váltani. „Alexandru Giboi vezérigazgató egyébként véleményem szerint jól végzi a munkáját, és úgy látom, hogy mióta ő vezeti ezt az intézményt, azóta nőtt az Agerpres presztízse, színvonalasabb lett, és megfelel azoknak az elvárásoknak, amiket egy nemzeti hírügynökség fele támasztani lehet. Személy szerint külön értékelem, és a magyar közösség szempontjából is fontos, hogy a hírügynökség magyar nyelvű hírfolyamot is indított” – tette hozzá a politikus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS