2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis megszegte az Alkotmányt az ALDE alelnöke szerint

2017. október 15. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

Steluţa Cătăniciu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke szerint Klaus Johannis államfő a politikusokkal kapcsolatos ártatlanság vélelmére vonatkozó kijelentéseivel megszegte az Alkotmányban szereplő alapelvet.

"Aggódva figyeltem az ön nyilatkozatát az ártatlanság vélelmére vonatkozóan. Az ön kijelentése egy olyan gondolkodást bizonyít, amely a demokrácián és a jogállamon kívüli, és amely emlékeztet egy hasonlóan veszélyes nyilatkozatra, amelyet egy technokrata igazságügyi miniszter jelentett ki, aki szerint a románok számára luxus, hogy jogaik vannak. Szélsőséges nyilatkozat, meghökkentő, amelyre Románia parlamentjének kötelező módon válaszolnia kellene" - állítja Steluţa Cătăniciu az államelnökhöz intézett nyílt levelében.

Az alelnök szerint az államfő annyira "szeretné minden áron tönkretenni a PSD-ALDE kormánykoalíciót", hogy megfeledkezett az Alkotmányos kötelességéről, hogy betartsa az alaptörvényt.

Steluţa Cătăniciu szerint az Alkotmányban szereplő alapelv, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet egészen addig, amíg a bíróság jogerősen el nem ítélte az illető személyt. Az ALDE alelnöke szerint Johannis lábbal tiporta ezt az alapelvet, amikor október 12-én Craiován azt nyilatkozta, hogy "egy kormánynak tiszta emberekből kell állnia, akiknek nincsenek problémáik".

Az államfő elmondta, azoknak a személyeknek, akiknek "problémájuk van az igazságszolgáltatással, nincs amit keresniük az állami intézmények első soraiban. A magánszemélyekkel kapcsolatban igen, de a politikában nem úgy működik az ártatlanság vélelme, ahogy az az igazságszolgáltatásban működik. Az ártatlanság vélelme egy személy esetében működik, aki bíróság elé áll, annak a politikusnak, aki a nép elé áll a feddhetetlenség számít, vagyis ne gyanúsítsák semmivel" - mondta Johannis a craiovai Ford gyár látogatása után. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS