2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőn ismét a szenátus elé kerül a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvénytervezet

2017. október 16. 08:36, utolsó frissítés: 08:41

A szenátus hétfői ülésének napirendi pontjai között szerepel a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvénytervezet, melynek elfogadása esetén a Romániában élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen.

A törvénytervezetet másodszor tűzik napirendre, miután az október 11-ei ülést létszámhiány miatt felfüggesztették.

Tánczos Barna szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket vagy sem.

A felsőház közigazgatási és emberjogi bizottsága közös jelentést fogadott el június 19-én, amely módosításokkal kedvezően véleményezte azt a törvénytervezetet, amely március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítja a romániai magyarok számára.

'Azokban a településekben, ahol a magyar közösség tagjai élnek, a helyi és megyei hatóságok művészeti-kulturális eseményeket szervezhetnek március 15-e alkalmából. A szükséges kiadások fedezhetők a helyi, vagy megyei hatóságok, illetve más közintézmények költségvetéséből. A munkáltatók, az alkalmazottak kérésére szabadnapot adhatnak a munkavállalóknak azért, hogy részt vegyenek ezeken az ünnepségeken' - írta az RMDSZ-es képviselők egy csoportjának kezdeményezésében, amelyet módosításokkal jóváhagyott a bizottság.

A jogszabálytervezet ugyanakkor előírja, hogy a közszolgálati médiumok külön műsorokban számolhatnak be az illető eseményekről.

A hallgatólagos elfogadás határideje október 24-e. Az ügyben a képviselőház a döntő fórum. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS