2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kolozs Megyei Tanácsnak ítélte a bíróság a csucsai kastélyt

2017. október 16. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

Tizenkét éves jogvita után a Kolozs Megyei Tanács megnyerte a csucsai Goga kastélyt vagy ahogy sokan nevezik a csucsai Boncza kastélyt. Arról a kastélyról és birtokról van szó,amelyet Octavian Oga vásárolt meg Ady Endre özvegyétől Boncza Bertától, 1920-ban, 280 000 koronáért. Octavian Goga halála után a birtok és a kastély feleségére, Veturiára szállt.

Goga Veturia 1966-ban az államnak adományozta a teljes csucsai vagyont, azzal a feltétellel, hogy az állam Octavian Goga emlékmúzeumot hoz itt létre.

1967-ben, Csucsán megnyílt a múzeum, amely egy falusi- és egy főuri házból, egy fatemplomból és a mauzóleumból áll, ahová a költő és a felesége vannak eltemetve.

A gyűjtemény igen gazdag: régi bútorok, festmények, könyvek, népművészeti darabok, ls Goga munkásságát bemutató termek várják a látogatókat, továbbá található egy szoba benne, amely Adynak és Csinszkának állít emléket.

Az örökösök megkérdőjelezték a megye tulajdonjogát, perre vitté a dolgot ez 12 évig tartott, míg végül a bíróság véglegesen a Kolozs Megyei Tanács javára döntött, akik a kastélyban az Octavian Goga emlékmúzeumot is működtetik, írja a digi24.ro.

Alin Iuga a Kolozs Megyei Tanács szóvivője elmondta,hogy az önkormányzat az év végéig felméri a birtokot, hogy megvizsgálják, mit kell felújítani.

A kastélyt a XX. század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka (Boncza Berta) édesanyjának, de az eredeti épület azóta, főleg Octavian Goga ott lakása idején, jelentősen megváltozott.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS