2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Év végéig 500 bányász veszítheti el a munkáját Hunyad megyében

2017. október 16. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

A Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) alkalmazottjaként dolgozó, közel ötszáz bányász veszítheti el munkahelyét ez év végéig. A csoportosan elbocsátott vájárok végkielégítést kapnak majd - közölte a Muntele (Hegy) szakszervezet elnöke, Darius Câmpean.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint keddtől kezdődően a CEH döntéshozói megtudakolják az alkalmazottaktól, hogy ki szándékozik önként elhagyni munkahelyét.

Darius Câmpean közölte, a terv értelmében idén 490 alkalmazottat bocsátanak el a lupényi és lónyai bányáktól, a végkielégítés körülbelül nettó 31.000 lej lesz. Elsősorban azoktól válnak meg, akik 2018 márciusáig elérik a nyugdíjkorhatárt, vagy termelőképességük alacsony, esetleg súlyos betegségben szenvednek, ami nem teszi lehetővé a nehéz fizikai munkát.

A lupényi bányát 2024-ig bezárják. A szakszervezetek jelenleg azt próbálják elérni az energiaügyi minisztériumnál, hogy 2018 végéig folytatódjon a kitermelés, majd 2021 júliusáig a bányák bezárását előkészítő folyamatokon dolgozzanak a vájárok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS