2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felújítják a hegyivadász egység helikopter-leszállópályája felé vezető útszakaszt Csíkszeredában

2017. október 16. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

Elkezdődtek a hegyivadász egység helikopter-leszállópályája felé vezető útszakasz felújítási munkálatai, hogy a SMURD helikopterei könnyebben elszállíthassák a betegeket más városok kórházaiba. A munkálatokat Hargita megye tanácsa és Csíkszereda polgármesteri hivatala közösen finanszírozza.

Eddig a megyeszékhely futballpályáján landoltak a helikopterek, mivel a kórház nem rendelkezik helikopter-leszállópályával, azonban ennek közelében nemrégiben épült egy két emeletes építmény, amely rossz idő esetén vagy éjszaka ellehetetleníti a leszállást. Ezért a kórház a katonai egységgel kötött szerződést, melynek értelmében használhatják a helikopterek a katonai leszállópályát. Az egyetlen akadály az, hogy a bázishoz vezető útszakasz nagyon rossz állapotban van, így a súlyos betegek élete veszélybe kerülhet az út állapota miatt.

A megyei tanács és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében az ősz folyamán felújítják az útszakaszt. A szükséges összeg 90 százalékát a megyei tanács, a fennmaradó 10 százalékot a városi önkormányzat biztosítja.

A munkálatok hétfőn kezdődtek el,
Borboly Csaba megyeelnök, Füleki Zoltán alpolgármester, Demeter Ferenc kórházmenedzser és Péter Szilárd mentőszolgálati igazgató jelenlétében.

Borboly Csaba elmondta, szeretnének egy helikopter-leszállópályát építeni a kórház mellé, azonban addig is nagyobb biztonságban lesznek a Hargita megyei lakosok, ha ezt az útszakaszt sikerül felújítaniuk.

A javítási munkálatokat követően az útszakaszra 4 centiméteres aszfaltszőnyeg kerül, hosszúsága körülbelül 1.254 méter. A kivitelezés összértéke 509.000 lej, nyilatkozta Adrian Chiorean, a megyei önkormányzat műszaki osztályának igazgatóhelyettese.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS