2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaküldte a szakbizottságokhoz a március 15-ét hivatalos ünnepé tevő törvénytervezetet a szenátus

2017. október 16. 17:57, utolsó frissítés: 2017. október 17. 08:44

A március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szakbizottságokba való visszaküldéséről döntött hétfőn a szenátus.

Az RMDSZ közleményében az írja, továbbra is fenntartja a szenátusban törvénytervezetét, amely hivatalos ünnepé nyilvánítaná március 15-ét Romániában, hiszen ez az erdélyi magyarság jogos kérésének megvalósítását célozza. Semmi olyant nem tartalmaz, ami más romániai nemzeti kisebbségek esetében már nem lenne biztosított. A romániai tatár és a romániai roma közösség nemzeti ünnepét törvény ismeri el az országban. Ma azonban azt kell látnunk, hogy a román ellenzék olyan nacionalista légkört teremtett, amelyben most nem lehetett a többséget biztosítani a törvénytervezet elfogadásához. Az RMDSZ továbbra is nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére. Úgy látjuk, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértünk azzal, hogy törvénytervezetünk kerüljön vissza a szakbizottságokba. Ezáltal plusz időt és újabb párbeszéd lehetőséget biztosítunk a szenátusnak a viták lefolytatására, amennyiben erre igény mutatkozik” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője hétfőn, azt követően, hogy a felsőház plénuma a március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szakbizottságokba való visszaküldéséről döntött.

Cseke Attila elmondta, az elmúlt 27 évben a több ezer ünnepségen méltó módon emlékezett az erdélyi magyarság az 1848-1849-es szabadságharcra, román közösségi barátaink is velünk voltak ünnepünkön, a román politikai elit vezetői üzeneteket fogalmaztak meg az erdélyi magyarok számára március 15-én.
„Az RMDSZ-nek és az erdélyi magyaroknak nincs rejtegetni valója, törvénytervezetünket azért terjesztettük a parlament elé, mert elérkezettnek láttuk az idejét annak, hogy a magyar közösség ünnepe is elismert esemény legyen Romániában, hogy azt érezhessük, nem vagyunk másodrangú állampolgárai ennek az országnak, a mi ünnepünk is fontos” – fogalmazott Cseke Attila.
Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a törvény tartalmát részletezve elmondta: „a jogszabály előírja, hogy a magyar közösség tagjai igény szerint szabadnapot kaphatnak nemzeti ünnepünkön, amennyiben részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken. Március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek, a rendezvények megszervezésére pénzt különíthetnek el költségvetésükből. Az RMDSZ tervezetében az is szerepel, hogy a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban tűzze műsorra a megemlékezéseket.”

"Március 15-e egy olyan nap, amelyet a világon élő összes magyar megünnepel mint a magyarok napját. Kérdéses, hogy miért kellene ezt a romániai magyarok napjává tenni. A Szociáldemokrata Párt kérte, hogy fontolják meg még egyszer ezt a javaslatot' - mondta Şerban Nicolae PSD szenátora.

"A szenátus előtt már van egy törvénytervezet arra vonatkozóan, hogy jelöljenek ki egy napot minden nemzeti kisebbség ünnepnapjaként. A törvény nálunk 18 nemzeti kisebbséget ismer el, ehhez tevődik még a magyar kisebbség, amely a legszámottevőbb. Ők mind olyan emberek, akik a romániai társadalom részei, jó állampolgárokként viselkednek, ugyanúgy leróják a társadalommal szembeni kötelezettségeiket, mint minden más állampolgár' - mondta a szenátor. (agerpres/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS