2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három évig szégyenkeztek a sloboziaiak a túl kövér Vitéz Mihály szobor miatt, aztán kidobták a francba

2017. október 16. 18:57, utolsó frissítés: 2017. október 17. 08:43

Az elmúlt időszakban két illusztris eset is volt hazai szobor-ügyben: egyszer valaki a Traianus ölében ülő farkassárkány hibrid farkát törte le, máskor az oláhszentgyörgyi polgármester szedette le a falu határában álló kortárs alkotást, és adta el ócskavasnak, a pénzből pedig meghívta a kocsmában levőket inni.

Nem múlik el ez a hét sem szoborhír nélkül, most ugyanis a Slobozia nevű kisvárosban tüntették el Vitéz Mihály alig három éve felállított szobrát, mivel túl kövérnek tűnt az embereknek, ez pedig méltatlan az egyik leghíresebb román uralkodóhoz, aki egyesítette a három országrészt.

A lényeg, hogy három éve december elsején nagy csinnadrattával, és bizonyos nehézségek árán avatták fel a 150 000 lejből felhúzott alkotást. Az istennek se akart lehullani az a lepel, jó sokáig kellett tépkedni:Szerencsére a szobrot nem a városi költségvetésből, hanem magánadományokból finanszírozták, és nem is mismásoltak mindenféle idegen és gyüttment művésszel, hanem egy helyi alkotóra bízták a négy méter magas alkotás kifaragását. Vasile Aionesei keze munkáját dicséri. Azaz dicsérte mind a mai napig a város főterén.

A helyi lakosok egyébként ezelőtt pár évvel azt mondták, hogy a történelemkönyvekben nem így nézett ki Vitéz Mihály, és szerintük a szobor inkább a Mikulásra hasonlít. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS