2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jóváhagyta a CSAT Románia csatlakozását az EU védelmi jellegű kezdeményezéséhez

2017. október 17. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Jóváhagyta kedden a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) Románia csatlakozását az Európai Unió védelmi jellegű kezdeményezéséhez.

Az államelnöki hivatal közleménye értelmében a testület tárgyalt az állandó strukturált együttműködés (PESCO) nevet viselő európai uniós kezdeményezésről, és jóváhagyta, hogy Románia is csatlakozzon ehhez.

A közlemény rámutat, a PESCO lehetőséget biztosít a tagállamok egy adott csoportjának arra, hogy szorosabbra fűzze a védelmi ügyekben folytatott együttműködését, az Unió közös biztonság- és védelempolitikájának erősítése érdekében.

Az idézett forrás szerint Románia egyelőre a tagállamok által ismertetett tíz projekthez kíván csatlakozni.

A testület ugyanakkor jóváhagyott néhány olyan intézkedést, amelyek célja a haderőfejlesztés hatékonyabbá tétele, illetve a hazai védelmi ipar nagyobb fokú bevonása a projektbe.

"Így megteremtődik az előfeltétele annak, hogy a hazai ipar ne csak gyártson 8x8-as összkerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járműveket, hanem ezek fenntartását is ellása" - mutat rá a közlemény.

A CSAT ülését Klaus Iohannis államfő vezette. Részt vett még az egyeztetésen Mihai Tudose miniszterelnök, Mihai Fifor védelmi, Carmen Dan belügy-, Teodor Meleşcanu külügy-, Tudorel Toader igazságügy-, Gheorghe Şimon gazdasági és Ionuţ Mişa pénzügyminiszter, továbbá a Román Híszerző Szolgálatot vezető Eduard Hellvig, a Külügyi Hírszerző Szolgálatot ideiglenesen vezető Silviu Predoiu, Nicolae Ciucă vezérkari főnök, valamint Ion Oprişor és Leonard Orban elnöki tanácsadók, illetve a CSAT titkára, Mihai Şomordolea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS