2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti kezdeményezésként vinné át az igazságügyi törvények módosítását a PSD elnöke

2017. október 17. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Újabb koalíciós ülésre kerül sor szerdán, ezen - többek között - a jövő évi költségvetésről, a megosztott áfafizetésről és az igazságügyi törvényeket módosító tervezetről is tárgyalni fognak - közölte a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Utóbbi jogszabály kapcsán Liviu Dragnea azt mondta, szerinte parlamenti kezdeményezésként kell előterjeszteni.

A szociáldemokrata pártelnök úgy nyilatkozott, a koalíciós alakulatok hétfői, informális ülésén is egyeztettek már az olyan, közérdeklődésre számot tartó témákról, mint a jövő évi büdzsé, a megosztott áfafizetés vagy a járulékbefizetés, és a koalíció szerdai ülését követően közlik majd az ezekkel kapcsolatban hozott döntéseket.

Az igazságügyi törvényeket módosító tervezet kapcsán Dragnea azt mondta, szerinte parlamenti kezdeményezésként kellene előterjeszteni, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban sikerüljön elfogadni a jogszabályt, ahogyan azt célul tűzték ki. A parlamentben különbizottság foglalkozna a tervezettel, amelynek kezdeményezője, Tudorel Toader igazságügyi miniszter minden szükséges információt a testület rendelkezésére bocsájt majd - vázolta elképzelését a PSD elnöke.

A főügyészségek vezetőinek kinevezési eljárásáról szóló, sokat vitatott előírást Dragnea szerint egyelőre ki kell hagyni a tervezetből, esetleg ki kell kérni ezzel kapcsolatban a Velencei Bizottság véleményét.

"Én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy ebben az eljárásban három szereplőnek kell részt vennie: a miniszternek, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak és az államfőnek. Ami az Igazságszolgáltatási Felügyeletet illeti, meggyőződésem - és ezt a legutóbbi történések is megerősítették -, hogy autonóm intézménnyé kell válnia" - mutatott rá Dragnea, hozzátéve, ha a parlamenti különbizottságnak nem sikerül megtalálnia erre a legjobb megoldást, külön törvényben lehet ezt majd szabályozni a későbbiekben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS