2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Agerpres-törvény módosítása ellen tiltakoznak az európai sajtószakszervezetek

2017. október 17. 21:30, utolsó frissítés: 21:30

A közszolgálati rádió politikamentesítését és az AGERPRES hírügynökség működését szabályozó törvényt módosító indítvány visszavonását kérik a parlamenttől az európai sajtószakszervezetek.

A román újságírók Mediasind szakszervezetének közleménye szerint az európai sajtószakszervezetek ülésén - amelyre október 14-e és 16-a között került sor Brüsszelben - szó volt egyebek mellett a médiaintézmények átpolitizálásáról, a társadalmi párbeszéd működéséről, a média pluralizmusáról, a munkakörülményekről, a korrekt bérezésről és az álhírekről.

Ebben az összefüggésben az UNI Europa Media, Entertainment & Arts (UNI Euro MEI) közgyűlése, amely 50 európai ország 70 szakszervezetét képviseli, egyöntetű szavazással elfogadott egy Romániára vonatkozó határozatot.

'A határozat felhívja a figyelmet, mekkora veszélyt jelent a hatalom azon törekvése, hogy megszerezze a hatalmat a közszolgálati médiumok fölött. Emlékeztetünk, hogy a kormánypárt ez irányú stratégiáját Lucian Romaşcanu művelődési miniszter fedte fel, amikor egy közleményben a következőképpen fogalmazott: 'Azt szeretném, hogy az AGERPRES, a közszolgálati rádióval és televízióval együtt, a román állam szakszerű kommunikációs szerve legyen'.

A közgyűlés által elfogadott határozatot elküldik az elnöki hivatalnak, valamint a parlament két házelnökének is.

A szenátus kulturális és sajtóbizottsága október 11-én, egyöntetű szavazással pozitívan véleményezte az AGERPRES Román Nemzeti Hírügynökség működését szabályozó törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslatot, amely többek között előírná, hogy menesztik a vezérigazgatót, amennyiben a parlament nem fogadja el az intézmény tevékenységéről szóló éves jelentést.

Radu Cosmin Preda bizottsági elnök szerint az eljárást a közszolgálati televíziónál és rádiónál alkalmazott szerint módosítanák. "Amikor úgy tűnik, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak, a parlament ránézhet a jelentésre, és dönthet a vezérigazgatóval kapcsolatban" - fogalmazott a szakbizottság elnöke.

A bizottság ülésén részt vett az AGERPRES hírügynökség vezérigazgatója is. Alexandru Giboi azt mondta: nem támogatja a jogszabály módosítását.

"Nem támogatjuk a törvény módosítását. Meglátásunk szerint az AGERPRES hírügynökség fölött gyakorolt jelenlegi ellenőrzés több mint elégséges. Azt gondoljuk, hogy sajtóintézményről lévén szó, a két fogalom - sajtó és ellenőrzés - nem fér meg egymás mellett, ez nincs jótékony hatással sem a sajtó fejlődésére, sem a szólásszabadságra általában" - hangsúlyozta.

A vezérigazgató ugyanakkor hozzátette: a szóban forgó törvény több előírásáról is tárgyalni kell, javítani kell ezeken, de úgy, hogy "azokat 2017-es szintre hozzák, nem az 1990-es esztendő szintjére fejlesztik vissza".

Cristinel Godinac, a MediaSind újságírói szakszervezet elnöke támogatta az AGERPRES vezérigazgatójának álláspontját.

"Annak, hogy változik a parlamenti többség, nem kellene hatással lennie egy nemzeti hírügynökség vezetőségére. (...) Elsősorban a hírügynökségnél dolgozó újságírók számára lenne frusztráló a minden választás vagy koalíciócsere alkalmával megnyilvánuló esetleges politikai nyomás" - jelentette ki Godinac.

A törvénymódosítást Lucian Romaşcanu kulturális miniszter, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) több szenátora - Valer-Daniel Breaz, Gabriela Creţu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu és Liviu-Lucian Mazilu - indítványozta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS