2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Román Labdarúgó Szövetséggel tárgyalt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

2017. október 18. 10:39, utolsó frissítés: 11:04

Kedden a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetői, Benkő Erika és Csoma Botond parlamenti képviselők találkozón vettek részt a Román Labdarúgó Szövetség képviselőivel.

A találkozón Adrian Stângaciu, a jogi osztály ügyvezetője, valamint Florin Șari, társadalmi felelősségvállalásért megbízott osztály ügyvezetője fogadta a szolgálat vezetőit, a Labdarúgó Szövetség bukaresti székhelyén.

A párbeszéd kezdeményezésének előzménye, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat szeptember 14-én levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetség elnökéhez, Răzvan Burleanuhoz, azzal a kéréssel, hogy a kolozsvári U szurkolói bázis csapata, Kolozsváron magyarellenes rigmusokat skandálva, békésen játszó hazai, magyarországi és szlovákiai labdarúgókra valamint családjaikra támadt, a lehető legszigorúbb büntetést kapja.

A találkozón a felek biztosították egymást együttműködési szándékukról, annak érdekében, hogy az idegengyűlöletet és a szimbolikus erőszakot vissza lehessen szorítani a lelátókról.

A Román Labdarúgó Szövetség képviselői kihangsúlyozták, hogy határozottan elítélik az erőszak bármilyen formáját, úgy a pályán, mint azon kívül is.

Kiemelték, hogy a labdarúgás mindenkinek a játék izgalmát és örömét kellene jelentse, nem megengedhető, hogy a gonoszság színtere legyen, ezért elhatárolódnak mindenféle rasszista, diszkriminatív és gyűlöletkeltő megnyilvánulástól.

„Nagyon örültem a Román Labdarúgó Szövetség meghívásának, ugyanis azt gondolom, hogy csak velük együttműködve lehet elejét venni annak, hogy a magyarokat becsmérlő inzultusok érjék sportesemények alatt. Szolgálatunk számos alkalommal fordult a szövetséghez, mert Romániában a magyarellenes törekvések az utóbbi időszakban aggasztó méreteket öltöttek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy történnek még hasonló esetek a sportban, viszont meggyőződésünk, hogy az agresszív idegengyűlöletet nem szabad eltűrni, kifejezetten abban az esetben, amikor ez a fajta agresszió egy teljes közösséget érint, a mi esetünkben a magyar közösséget.” – összegzett a találkozón elhangzottakról Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

Benkő hozzátette, fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szövetségnek nagy szüksége lenne egy határozott álláspontra ebben az ügyben, mert ezáltal világossá tehetik, mi megengedett és mi nem a sportarénákban. „Nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy a sport a fair-playről kell szóljon, nem a gyűlöletre való uszításról.” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Csoma Botond, parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári vezetője jó kiindulópontnak tartja, hogy a Labdarugó Szövetség a párbeszéd útját választotta ebben a kérdésben. „Üdvösnek tartanám, ha a Labdarugó Szövetség határozottabban fellépne a gyűlöletkeltés ellen, főleg olyan esetben amikor egy közösség, ebben az esetben a magyar közösség, folytonos célpontja ennek.” – húzta alá álláspontjában a képviselő.

A képviselők a tárgyaláson négy nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet és konkrét megoldási javaslatokkal is készültek, melyeket átnyújtottak a szövetség képviselőinek. A javaslatok közé tartozik például az, hogy a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbség ellenes rigmusok hangzanak el, vagy amennyiben valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zártkapus mérkőzésekkel.

Ezen felül a Román Labdarúgó Szövetség minden esetben küldjön ki független megfigyelőt az olyan mérkőzésekre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van.

A találkozó kimondottan konstruktívnak bizonyult, mely során annak részleteiről is egyeztettek, hogy milyen konkrét intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban fel lehessen lépni a sportban tapasztalt szimbolikus erőszak és huliganizmus ellen.

A képviselők azzal az elhatározással álltak fel az asztaltól, hogy utánanéznek a sporttörvény ilyen esetekre vonatkozó részeinek és a Labdarúgó Szövetség javaslatait figyelembe véve, elkezdenek dolgozni a törvény módosításán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS