2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ukrán oktatási törvényről tárgyalt telefonon Klaus Iohannis és Petro Porosenko

2017. október 18. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Iohannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt.

Az Államelnöki Hivatal arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy Iohannis ismét hangot adott a törvénnyel szembeni elégedetlenségének, mivel a jogszabály sérti az Ukrajnában élő kisebbségek - többek közt a románok - anyanyelvi oktatáshoz való jogait. Rámutatott, hogy a törvény megszavazása előtt ki kellett volna kérni az ukrajnai nemzeti kisebbségek, valamint anyaországuk képviselőinek véleményét.

Klaus Iohannis kérte, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek védelmét biztosító nemzetközi normákat.Kiemelte annak fontosságát, hogy a román nyelvű oktatás színvonala és minősége nem romolhat az új jogszabály miatt, és leszögezte, hogy olyan országokban, amelyekben nemzeti kisebbségek élnek, az állam nyelvének elsajátítása nem történhet az anyanyelvi oktatás kárára - olvasható a közleményben.

Petro Porosenko ismét meghívta Románia államelnökét Ukrajnába. Az eredetileg októberre tervezett látogatást éppen az oktatási törvény miatt mondta le Iohannis. A román államfő az ismételt meghívásra azt válaszolta, hogy a látogatásra akkor kerülhet sor, ha sikerül rendezni a kérdéses törvény okozta helyzetet - tájékoztat Románia Államelnöki Hivatala. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS