2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dicséri az egészségügyi kártya rendszerét, de alulfinanszírozottnak tartja az egészségügyet az uniós biztos

2017. október 19. 14:04, utolsó frissítés: 14:04

Az egészségügyi kártya bevezetésével Románia "elért néhány jó dolgot", de még mindig sok a tennivaló az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása terén - nyilatkozta csütörtökön Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai uniós biztos.

"Azáltal, hogy bevezette az egészségügyi kártyát, Románia elért néhány jó dolgot, közzétette az új technológiákon alapuló gyógyszerek listáját, elkezdte népszerűsíteni a generikus gyógyszerek használatát, de még mindig javítani kell az egészségügyi rendszerhez való hozzáférésen. Romániának van egy stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra, és arra biztatom önöket, hogy kampányoljanak a rendszer bevezetése mellett, hogy hatékonyabbá és fenntarthatóvá váljék, hogy mindenkinek minőségi egészségügyi szolgáltatásokban legyen része" - nyilatkozta a biztos a parlamentben szervezett egészségügyi fórumon.

Vytenis Andriukaitis hozzátette, az egészségügyi rendszer minél jobb működésének egyik kulcsa az európai uniós támogatásokban rejlik, hiszen ezek révén lehetőség van például regionális kórházak építésére és fejlesztésére.

A biztos hangsúlyozta, rendkívül fontos teljes körű felvilágosítást nyújtani a lakosságnak az oltásokkal kapcsolatban, hogy jobban bízzanak a vakcinákban. Az új oltástörvénnyel kapcsolatban azt mondta, kiegyensúlyozott hozzáállásra van szükség.

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos elmondta, meglátása szerint a romániai egészségügy "jelentős" finanszírozási problémákkal küzd.

"Romániában alulfinanszírozott a rendszer, ami kockázatot jelent a közép- és hosszútávú fenntarthatóságra nézve" - mondta, hozzátéve, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, harcolni kell a dohányzás és az alkoholfogyasztás ellen, illetve népszerűsíteni kell az egészséges táplálkozást és életmódot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS