2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi miniszter: a romániai páciensek nem részesülnek ugyanolyan kezelésben, mint a nyugatiak

2017. október 20. 09:25, utolsó frissítés: 09:25

Romániában a páciensek nem részesülnek ugyanolyan kezelésben, mint a fejlettebb európai országok betegei, nyilatkozta csütörtökön Florian Bodog egészségügyi miniszter.

"Nem ugyanolyan típusú kezelésekben részesülünk, mint a fejlettebb európai országok páciensei. Azért nem, mert egyrészt Romániában nincsenek bejegyezve, mert Románia nem vonzó bizonyos termékek számára, másrészt ami be is van jegyezve, az párhuzamos exporttal elhagyja az országot. Ugyanakkor az egészségügyi infrastruktúra is elavult, hiába vannak nagyon jól felkészült egészségügyi szakembereink, ez nem kárpótolja azt, hogy így néznek ki a kórházak, ahogy" - mondta Bodog az Egyetemi Sürgősségi Kórházban tartott beszélgetésen.

A szaktárca vezetője elmondta, hogy a hatóságok európai uniós alapok felhasználásával javítanának a helyzeten. "A három regionális kórházat, az első hármat a nyolcból, európai alapokból fogjuk megépíteni. Tudjuk, hogy nagyon nehéz betegségeket kezelni, nagyon sok pénzbe kerülnek, szerintem sokkal jobb, ha sikerül megelőzni, vagy korai stádiumban felismerni ezeket a betegségeket, és ezt szűrés által lehet elérni. A kormányprogramban felvállalt szűrésekre is európai támogatásokat fogunk lehívni" - nyilatkozta Bodog.

Marius Nica, európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, európai alapok nélkül nem lehet kiegyenlíteni az egészségügyi rendszerben tapasztalt különbségeket. A 2014-2020-as finanszírozási periódusban szinte megháromszorozódott az egészségügyi rendszer fejlesztésére szánt összeg, körülbelül 700 millió euró áll Románia rendelkezésére. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS