2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Napi 5-8 eurós kártérítést kaphatnak a nem megfelelő körülmények között fogva tartottak

2017. október 20. 15:59, utolsó frissítés: 16:30

Valószínűleg napi 5 és 8 euró közötti összeget fizet majd az állam kárpótlásként azoknak az elítélteknek, akik a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének életbe lépése előtt szabadultak a börtönből, és nem megfelelő körülmények között töltötték le büntetésüket - nyilatkozta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető rámutatott, az Emberi Jogok Európai Bíróságán több ezer olyan per van folyamatban, amelyeket a börtönben tapasztalt körülmények miatt indítottak az elítéltek az állam ellen.

"Azok esetében, akik még börtönben ülnek, harmincnaponként hat nappal lerövidítik a büntetést. De olyanok is vannak, akik már letöltötték a büntetésüket, a perük viszont még folyamatban van. (...) Ők pénzbeli kárpótlásban részesülnek majd" - magyarázta Toader.

A miniszter hozzátette, Magyarország napi 5, Olaszország napi 8 eurós kártérítést fizet azoknak, akik nem megfelelő fogva tartási körülmények között töltötték le büntetésüket.

"Az EJEB úgy ítélte meg, hogy mindkét összeg méltányosnak tekinthető. Valószínűleg ezen összegek körüli kárpótlást szabnak meg nálunk is, de ezt a kormánynak kell törvénytervezetbe foglalnia, majd pedig a parlament dönt. Van egy olyan határozata az Európai Unió Bíróságának, amely kimondja, hogy az állam nem vonhatja ki magát egy bírósági ítéletben megállapított összeg kifizetésének kötelezettsége alól, a pénzalapok hiányára hivatkozva. Az államnak tehát teljesítenie kell eme kötelezettségét" - tette hozzá Tudorel Toader. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS