2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: eltökélt szándékunk jobbá, emberközelibbé tenni az EU-t

2017. október 20. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Pozitív üzenetet fogalmaztak meg az Európai Unió vezetői a brüsszeli csúcstalálkozón, eltökélt szándékuk "jobbá, emberközelibbé" tenni az EU-t - nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államfő.

"A két nap után pozitív üzenetet fogalmazhatunk meg. Összefogva, eltökélten, optimistán megyünk tovább, bízva abban, hogy sikerül jobbá, emberközelibbé tenni az EU-t" - mondta Johannis, hozzátéve, hogy pénteken az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által a következő két évre összeállított munkatervről tárgyaltak.

Az elnök közölte, a csúcstalálkozón részt vevő többi tagországhoz hasonlóan Románia is úgy döntött, hogy támogatja az iráni nukleáris megállapodást.

"Amint tudják, van egy nemzetközi szintű vita a téma kapcsán. Mi, az Európai Unió úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban is támogatjuk az Iránnal kötött nukleáris megállapodást" - mondta.

Az elnök ugyanakkor közölte, a pénteki nap folyamán tartott egyeztetésen az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) után bennmaradó huszonhét tagország vezetői megállapították, hogy bár történt előrelépés a Nagy-Britannia kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken, ez nem megfelelő mértékű ahhoz, hogy továbblépjenek a második tárgyalási szakaszra.

"Ez nem ok a pesszimizmusra, voltak tárgyalások, közeledtek az álláspontok, de nem olyan mértékben, hogy tovább tudjunk lépni. A tárgyalások folytatódnak, és reméljük, hogy a decemberi EU-csúcsig teljesülnek a feltételek a továbblépéshez" - fogalmazott Johannis.

Az államfő hozzátette, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a brit kilépés eredetileg megszabott ütemterve nem tartható. "Nem léphetünk át a kényes kérdéseken egy ütemterv kedvéért" - mondta.

Johannis arról is beszámolt, hogy az egyik csütörtöki munkaülés témája a migráció volt.

"Ez volt az első pozitív, bizakodó hangvételű egyeztetés ebben a témában. Jó eredményeket sikerült elérnünk, minden útvonalon jelentősen csökkent a migrációs nyomás. Ez egyrészt az Európai Unió, másrészt bizonyos tagállamok által tett erőfeszítések eredménye. Olaszország például sokat dolgozott ezen, és szép eredményeket ért el" - mutatott rá az államfő.

Klaus Johannis részt vett csütörtökön és pénteken az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott, kétnapos csúcstalálkozóján. Az ülésen a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások és a migráció témáján kívül szó volt az EU biztonság- és védelmi politikájáról, valamint az EU és Törökország közötti kapcsolatokról is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS